Vlada traži novog direktora Helikopterskog servisa RS

Vlada traži novog direktora Helikopterskog servisa RS

Aktuelni, dugogodišnji direktor Boban Kusturić ne otkriva svoje ambicije, ali uslovi koji su propisani mu idu na ruku.

Od budućeg šefa servisa traži se da ima visoku stručnu spremu, završenu vojnu akademiju, smjer avijacija, da posjeduje dozvolu profesionalnog pilota instruktora letenja te da ima najmanje dvije godine radnog iskustva u traženom stepenu obrazovanja.

Konačnu odluku o izboru će donijeti Vlada Republike Srpske koja imenuje petočlanu komisiju.

Kusturić u razgovoru za CAPITAL nije želio da otkriva da li će se prijaviti na ovaj konkurs. Na čelu Helikopterskog servisa je od 2008. godine, od samog osnivanja, a u tom periodu je prema njegovoj ocjeni urađeno mnogo.

“Iz godine u godinu broj operacija se povećavao. U prošloj godini smo imali rekordne 73 medicijske evakuacije i oko 700 letova za potrebe gašenja požara. Mislim da je servis opravdao svehu svog postojanja”, kazao je on ističući da je to rezultat cijelog tima a nje njegov kao pojedinca.

Kusturić je inače završio Vazduhoplovnu vojnu akademiju u Srbiji 1997. godine, nakon čega je radio kao borbeni pilot u vojci Republike Srpske, a kasnije je prešao u Direkciju za civilnu vazdušnu plovidbu Republike Srpske gdje je bio šef spasilačke helikopterske jedinice.

Helikopterski servis Republike Srpske je osnovan 2008. godine sa ciljem da bude na usluzi i raspolaganju svim građanima Republike Srpske.

Međutim, Kancelarija za reviziju Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine otkrila je da je ovaj servis korišten prilikom predizborne kampanje tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika 2020. godine.

Dodik je državnim helikopterima išao po stranačkim skupovima, a sve je proknjiženo kao donacija Helikopterskog servisa Republike Srpske koja je ocijenjena kao nezakonita.

CAPITAL: D. Tovilović

CATEGORIES
Share This