Državljani BiH pokušali krijumčariti ljude

Državljani BiH pokušali krijumčariti ljude

Policija u Hrvatskoj spriječila je tri pokušaja krijumčarenja migranata na graničnim prelazima Svilaj i Slavonski Šamac sa BiH. Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske saopštilo je da je riječ o vozačima iz BiH koji su u svojim teretnim vozilima prevozili i prikrili više državljana Turske i Kine.

Policija je u četvrtak, 2. marta, uveče na graničnom prelazu Svilaj kontrolisala teretno vozilo i prikolicu registracija BiH, kojima je upravljao 33-godišnji državljanin BiH, a suvozač je bio 27-godišnji državljanin BiH, takođe vozač kamiona.

U saradnji sa carinicima policajci su pregledali prikolicu i između postavljenog tereta uočili 10 osoba – tri žene i sedam muškaraca.

Utvrđeno je da je riječ o državljanima Kine dobi od 22 do 55 godina, kod kojih su pronađene putne isprave.

Na osnovu Zakona o strancima odbijen im je ulazak u Hrvatsku i vraćeni su u BiH, a dva muškarca od 39 i 35 godina zadržani su zbog daljeg kriminalističkog istraživanja, navela je policija.

Utvrđeno je da su vozači kamiona za nekoliko hiljada evra migrante trebali da prevezu u Italiju, pa je policija podnijela krivičnu prijavu za krivično djelo protivzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Hrvatskoj, drugoj državi članici EU ili potpisnici Šengenskog prostora.

Vozačima je juče određen istražni zatvor u trajanju od mjesec dana, te su predati u zatvor u Požegu.

Na graničnom prelazu Svilaj sinoć poslije 20.00 časova prekontrolisano je teretno vozilo 34-godišnjeg vozača iz BiH, a između postavljenog tereta uočeno je 15 državljana Turske kod kojih su pronađene putne isprave.

S obzirom na to da su zatečeni u pokušaju izbjegavanja granične kontrole, a ne ispunjavaju uslove ulaska, na osnovu Zakona o strancima odbijen im je ulazak u Hrvatsku i izdata rješenja o odbijanju ulaska, istakli su iz policije.

Istragom je utvrđeno da ih je vozač za ranije dogovoreni novčani iznos trebao prevesti do Hrvatske.

Na graničnom prijelazu Slavonski Šamac juče oko 2.00 časa hrvatska policija je pregledom prikolice teretnog vozila kojim je upravljao 32-godišnji državljanin BiH uočila 12 osoba – tri žene i devet muškaraca, državljane Turske, kod kojih su pronađene putne isprave.

I njima je odbijen ulazak u Hrvatsku, a za jednog 48-godišnjaka je utvrđeno i da ima zabranu ulaska i boravka na šengenskom prostoru.

Nad vozačem slijedi kriminalističko istraživanje, naveli su iz policije.

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This