U vladajućoj koaliciji zapelo oko podjele fotelja u javnim preduzećima

U vladajućoj koaliciji zapelo oko podjele fotelja u javnim preduzećima

I dalje nisu završene sve aktivnosti kada je u pitanju raspodjela funkcija u okviru vladajuće kolaciji u Republici Srpskoj. Za sada je nepoznato kada će to biti kompletirano, a mnogi se pitaju da li ovo dokazuje sukobe unutar vladajuće koalicije i da li je na sve uticao totalni debakl SNSD-a prije mjesec dana u Bijeljini.

Pola godine nakon izbora i dalje nisu raspodijeljene sve funkcije u javnim preduzećima Republike Srpske, a o istim se u javnosti gotovo i ne govori. Predsjednik vodeće stranke u koaliciji kaže da je 95% posla završeno.

„Da su recimo neke partije koje imaju 16 nekih pozicija negdje na drugoplasiranom nivou zadovoljne sa 14, a nisu zadovoljne sa dvije. Ostaje da se usaglase te dvije“, rekao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a početkom ovog mjeseca.

Među javnim pozicijama gdje se ne zna ko će u njih da zasjedne je mjesto direktora Pošta Srpske koje je do sada pripadalo Ujedinjenoj Srpskoj, kao i pozicija direktora Aerodroma Banja Luka, za koju se kao rješenje pominje Natalija Trivić, iako je na toj poziciji godinama kadar SNSD-a.

Na mnogim pozicijama su v.d. direktori iz ranijih godina. Ovakva situacija dovodi do pitanja: da li postoje određeni problemi u raspodjeli funkcija unutar koalicije, ali i unutar SNSD-a?

„Dakle, postoji određen stepen nezadovoljstva unutar najjače političke partije načinom na koji su neki od članova te stranke zakinuti u preraspodjeli tih fotelja s obzirom da su one otišle u ruke nekih manjih koalicionih partnera“, kaže politički analitičar Tanja Topić.

Unutarkoaliciono kadrovanje, kažu u opoziciji, je još jedna predstava jer, kako navode, najvažnijim resursima i dalje će upravljati Dodik.

„On je ustvari i direktor i v.d. direktor i ministar, rukovodilac i upravljač svih institucija u Republici Srpskoj, ali vidimo i na nivou BiH“, kaže predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

On smatra da je zbog toga najmanje bitno koja politička stranka će dobiti taj mali dio plijena.

Pitanje je i kako će na kadrovsku politiku uticati potpuna propast pokušaja opoziva gradonačelnika Bijeljine, koji su pokrenuli kadrovi SNSD-a?

„S obzirom na to da su kadrovi iz Bijeljine na nekoliko važnih funkcija u republičkoj vlasti, od RiTE Ugljevik, Puteva, Autoputeva, Voda Srpske, a da je Vojin Mitrović ministar privrede i preduzetništva, takođe iz Bijeljine, posle katastrofe i potopa koji su doživjeli u Bijeljini realno je očekivati da bude nekih prekompozicija ili smjena tih kadrova“, smatra novinar iz Banjaluke Darko Momić.

Momić kaže da je čudno što se to ne dešava posebno ako se sjetimo da je Dodik 2020. godine iste noći raspustio banjalučki Gradski odbor SNSD-a i smijenio Igora Radojičića.

Koz deceniju i po neprekidne vladavine SNSD-a, često su iz drugih stranaka parlamentarne većine stizali prigovori da nisu dovoljno ispoštovane u raspodjeli javnih funkcija, međutim dogovoreni procenti često na kraju nisu ispoštovani, te stranke su slabile, često i cijepane uz istovremeno jačanje Dodika i SNSD-a.

(BN)  Foto: Arhiva

CATEGORIES
Share This