Preko Doma naroda do Savjeta ministara?

Preko Doma naroda do Savjeta ministara?

Opozicionari iz Republike Srpske (SDS, PDP i Lista za pravdu i red – Nebojša Vukanović) danas će u centrali SDP-a u Sarajevu održati sastanak na temu izbora delegata u Klubu Srba Doma naroda Parlamenta BiH.

SDP, ispred Pokreta za državu, pozvao je opozicione stranke iz entiteta Republika Srpska na razgovor kako bi pokušali postići dogovor koji na kraju neće rezultirati da SNSD ima četiri od pet delegata u državnom Domu naroda.

U slučaju tog scenarija, stranka Milorada Dodika bi i u naredne četiri godine imala u svojim rukama alat za blokiranje funkcionisanja države.

Kao što je već poznato, SNSD ima tri sigurna delegata, a otvorene su pozicije za još dva mjesta. SDS će imati jednog delegata, a peti će biti iz redova Pokreta za državu ili PDP-a ili SNSD-a. To će zavisiti od današnjeg dogovora opozicije i predstavnika Pokreta za državu oko kojeg su u Republici Srpskoj okupljene probosanske stranke.

Ne treba ni zaboraviti da se već danima špekuliše da bi SNSD mogao osigurati još nekoliko ruku u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Trenutno imaju 53, a Dodik je krajem prošle sedmice rekao kako će imati 56 što će njegovoj stranci osigurati četiri sigurna delegatska mjesta u Domu naroda Parlamenta BiH. Ukoliko se to dogodi, značiće da je neko od opozicionara prešao na stranu vlasti.

Jedan od lidera opozicije Nebojša Vukanović za Klix.ba je kazao kako se nada da će danas postići dogovor koji bi, kako kaže, mogao biti i dogovor formiranja budućeg Savjeta ministara.

„Zašto to ne reći. I da će se zadati snažan udarac SNSD-u koji je mislio da će podmuklim igrama uzeti ključeve države i maltretirati sve nas četiri godine, kao što je radio prethodne četiri godine. Svi su shvatili koliko je to opasno. Nadam se da ćemo postiči dogovor u ponedjeljak koji će biti značajan za sve ljude u BiH“, izjavio je Vukanović.

Iako su pod pritiskom, Pokret za državu poručuje da oni neće isporučiti Dodiku četvrtog delegata.

Evo kako izgleda računica u borbi za preostala dva delegata, što se tiče opozicije i PzD-a:

Za direktan izbor jednog delegata potrebno je 14 glasova u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

SDS ima 13 poslanika i treba im 1 Nebojše Vukanovića da bi imali 14 glasova za jednog sigurnog delegata u Domu naroda Parlamenta BiH.

PDP ima 8 ruku i trebaju im 3 Nebojše Vukanovića i 3 PzD-a da bi imali 14 glasova za jednog sigurnog delegata.

PzD ima 5 ruku i treba im 8 PDP-a i 1 Nebojše Vukanovića da bi imali 14 glasova za jednog sigurnog delegata.

Glasanje 30. novembra u Narodnoj skupštini Republike Srpske će biti tajno.

(Klix Foto: parlament.ba)

CATEGORIES
Share This