Opozicija razjedinjena kreće na Banjaluku: Narodni front planira da na izborima stane na crtu Stanivukoviću (VIDEO)

Opozicija razjedinjena kreće na Banjaluku: Narodni front planira da na izborima stane na crtu Stanivukoviću (VIDEO)

Narodni front će imati svog kandidata za gradonačelnika Banjaluke, izjava je koja je prošla gotovo neopaženo u javnosti, a kojom se potvrđuje ono o čemu se uveliko spekulisalo.

To znači da će u najvećem gradu Srpske opozicija na sljedećim lokalnim izborima imati najmanje dva kandidata.

Od ranije je poznato da PDP planira da kandiduje aktuelnog gradonačelnika Draška Stanivukovića za još jedan mandat, a sada je predsjednik trebinjskog Narodnog fronta, Saša Borjan, otkrio da će i oni imati svog kandidata.

– U narednom periodu ćemo se izjasniti o kandidatu za gradonačelnika Trebinja. Očekivao sam da to bude Nebojša Vukanović, ali je on imenovao Lazara Radana, o kojem imamo zaista pozitivan utisak. Narodni front će u Banjaluci za kandidata za gradonačelnika kandidovati svog najjačeg kandidata – rekao je Borjan prije nekoliko dana na konferenciji za medije u Trebinju.

Više kandidata, manje šansi

Ovim je jasno da će Stanivukoviću, osim kandidata iz vlasti, na crtu stati i neko iz Narodnog fronta.

Borjan nije govorio o imenima, pa se još ne zna da li će to biti liderka NF Jelena Trivić, koja je u ranijem intervjuu za Srpskainfo rekla „kako nije isključeno ni to da ona bude kandidat“, ili neko drugi.

Politička analitičarka Tanja Topić ističe za Srpskainfo da smo do sada imali strategiju djelovanja opozicije ujedinjeno, posebno za lokalne izbore, sa jednim kandidatom, mada je nekada bilo i više kandidata.

Tanja Topić
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Taj koncept se negdje pokazao uspješnim, negdje neuspješnim. Vidjeli smo, pogotovo na primjeru Banjaluke sa kandidaturom Stanivukovića, koliko je bilo važno da je djelovala opozicija ujedinjeno – kaže Topićeva.

Dodaje da je nakon lokalnih izbora prije tri godine, posebno nakon prošlogodišnjih opštih izbora, postalo jasno da je gotovo nemoguće da se u Banjaluci pojavi jedan kandidat iz reda opozicije.

Posebno, kako kaže Topićeva, da taj jedan kandidat bude Stanivuković.

– To podrazumijeva još jednog kandidata iz reda, takođe, opozicionih partija, a koje su se do juče nalazile na istoj borbenoj liniji sa Stanivukovićem. Jasno je da je danas to nemoguća misija – smatra Topićeva.

Opoziv gradonačelnika

Šta to može imati kao posljedicu, kako dodaje ona, vrlo je otvoreno i zavisi od mnogo faktora.

Topićeva kaže da to, između ostalog, zavisi i od samog ishoda ove sage o opozivu Stanivukovića.

Vlado Đajić potpisuje peticiju za opoziv gradonačelnika
FOTO: GLAS SRPSKE/FACEBOOK/SCREENSHOT

Ona ističe da će se tu dosta toga razriješiti i o samom odnosu unutar SNSD, jer su ti odnosi trenutno dosta nejasni.

– To će biti jedan od pokazatelja koji će opredijeliti dalji razvoj događaja i za kandidature i za sami uspjeh, kako opozicionih, tako i vladajućeg kandidata, pogotovo za gradonačelnika Banjaluke na narednim izborima – kaže Topićeva.

Smatra da će u ime opozicije sasvim sigurno biti kandidovan Stanivuković, ali da se postavlja pitanje u ime koje opozicije.

Reforma Izbornog zakona

Topićeva ističe da to sigurno podrazumijeva još jednog kandidata iz one opozicije koja je opozicija samom Stanivukoviću, a koji je i opozicija aktuelnoj vlasti.

– U konačnici to može značiti nešto što bi išlo u prilog vladajućima; ako imate više kandidata pa se glasovi rasplinjavaju. Međutim, mislim da će presudne biti dvije stvari. Jedna od tih stvari je da li će se desiti reforma Izbornog zakona u onom dijelu koji podrazumijeva tehničke izmjene. Mislim da je besmisleno uopšte učestvovati na izborima po starom pravilu – naglašava Topićeva.

Drugo, kako dodaje ona, presudna će biti i izlaznost.

Topićeva kaže da postoji sve veća apatija i apstinencija građana, koja je djelimično vezana za nepovjerenje u izborni sistem.

Biće, ističe Topićeva, jako puno faktora koji će određivati tok narednih lokalnih izbora u Banjaluci.

– Teško je reći da li će ta situacija sa više kandidata iz opozicionih redova ići u prilog vladajućima ili će dovesti do potpune i dalje devastacije opozicionih stranaka – zaključuje sagovornica Srpskainfo.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This