„Nikad veća KUPOVINA GLASOVA“ Koliko su nove tehnologije spasile lokalne izbore?

„Nikad veća KUPOVINA GLASOVA“ Koliko su nove tehnologije spasile lokalne izbore?

U BiH, čini se, nijedni izbori ne mogu proći bez izbornih krađa ili bar bez priče o izbornim krađama. Izuzetak nisu ni ovi lokalni, koje tek što smo ispratili.

Iz Gradske organizacije SDP BiH Banjaluka najavljuju je da će, nakon objavljivanja utvrđenih izbornih rezultata, podnijeti prigovor i žalbu Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine zbog, kako kažu, izbornog inženjeringa i krađe glasova u Banjaluci, za šta, kako tvrde, imaju i dokaze.

lokalni izbori 2024 , gradjani
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

U pojedinim lokalnim zajednicama, ni nove tehnologije nisu spasile situaciju, pa je tako, CIK BiH, nedavno donijela odluku o kontroli rezultata ručnog i elektronskog brojanja glasova putem elektronskog skenera sa 11 biračkih mjesta u Novom Gradu i 22 biračka mjesta u Prijedoru, na kojima se sprovodio pilot-projekat dva “Optički skeneri i automatsko prebrojavanje glasačkih listića”.

Podsjetimo da su nove tehnologije, koje su podrazumijevale biometrijsku identifikaciju, autentifikaciju birača, optičke skenere i automatsko prebrojavanje glasačkih listića, kao i video-nadzor, primjenjene na oko 450 biračkih mjesta.

Ako zažmurimo na izolovane slučajeve, možemo li reći da su ovi noviteti učinili bar poštenijim izbore u BiH?

-Određene izmjene Izbornog zakona su doprinijele tome da nemamo toliko kršenja provedbenih akata. Čini mi se da je dobrim dijelom spriječena trgovina s mjestima u biračkim odborima. Biometrijska identifikacija birača je sigurno spriječila da ista osoba više puta glasa sa različitim ličnim kartama. Kada je u pitanju upotreba skenera, sigurno da su oni spriječili ono što se vrlo često dešavalo nakon zatvaranja biračkih mjesta, a to je da se koriste neiskorišteni glasački listići, da se falsifikuju potpisi. U 98 odsto slučajeva, nove tehnologije su dale svoj puni kapacitet i  time ćemo vraćati povjerenje građana u izborne rezultate – ocijenio je predsjednik Strateškog odbora Koalicije “Pod lupom” Vehid Šehić.

FOTO: BN TELEVIZIJA/YOUTUBE/SCREENSHOT
FOTO: BN TELEVIZIJA/YOUTUBE/SCREENSHOT

Sljedeće izbore, kaže, ne smijemo dočekati bez novih tehnologija.

-Bilo bi dobro da, gdje god da je to moguće, bude video-nadzor. Naravno, ne bi bio postavljen tako da se vidi kako će ko glasati, nego tako da zabilježi ponašanje izborne administracije, odnosno članova biračkih odbora tokom izbornog dana. Sve nepravilnosti dolaze iz kruga određenih političkih stranaka, jer oni su do sada imenovali članove biračkog odbora, oni su delegirali te ljude. Sigurno da niko od članova biračkih odbora ne bi kršio Izborni zakon da nije dobio takvo upustvo od nekog političkog subjekta – ističe on.

Nove tehnologije će, dodaje Šehić, vratiti povjerenje u izborni proces i omogućiti da izborni rezultati odgovaraju izbornoj volji birača.

-Ono što zabrinjava i što će ostati nepokriveno jeste kako spriječiti pritiske, ucjene i kupovinu glasova od strane predstavnika političkih stranaka. Prema nekim mojim saznanjima, a zvali su me ljudi širom BiH, nikad nije bila veća kupovina glasova – otkrio je Šehić za Srpskainfo.

Problem je u tome što je, kako kaže, politika najunosniji biznis, pa se, tako, ne biraju sredstva da se dođe do glasova.

– Tu i građani snose veliku odgovornost, ne bi smjeli dozvoliti sebi, radi svog ličnog dostojanstva, da ih neko procjenjuje na 100 ili 200 KM ili na neki paket – kaže on.

Na ovim izborima je primijenjena i odluka da se u okviru jedne izborne liste može glasati maksimalno za tri kandidata, a u slučaju da se nekome “omakne” iksić više, ti glasovi se brišu i po automatizmu dodjeljuju stranci kao jedan glas.

Šehić kaže da to ubrzava utvrđivanje rezultata izbora, što, samim tim, olakšava cijeli proces.

On zaključuje da smo i dalje daleko od demokratskog društva.

Nemamo demokratske stranke, što vidimo na svim nivoima vlasti. Pojedinac vodi glavnu riječ u 60 odsto slučajeva. Teško je očekivati da stvorimo demokratski ambijent sa strankama koje nisu demokratske – kaže Šehić.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This