Dodikova posjeta Putinu naljutila i Mađare: Šta se krije iza odlaska predsjednika Srpske u Moskvu

Dodikova posjeta Putinu naljutila i Mađare: Šta se krije iza odlaska predsjednika Srpske u Moskvu

Namjera Milorada Dodika da za nekoliko dana posjeti Moskvu i sastane se s ruskim liderom Vladimirom Putinom izazvala je oštre osude čak i među deklarativnim prijateljima i saveznicima aktuelnog predsjednika Republike Srpske u Evropskoj uniji.

Odgovarajući na pitanja novinara u vezi planirane posjete predsjednika Srpske Rusiji, evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji nedavno je kratko, ali sasvim jasno poručio: “Ko hoće da ide u Rusiju nije naš saveznik”.

Takav odgovor, sigurno, ne bi bio iznenađujući ni pretjerano zanimljiv da je došao od nekog evropskog zvaničnika koji dolazi iz Njemačke, Francuske ili neke druge zapadnoevropske države. Međutim, sadašnji komesar za susjedsku politiku i proširenje EU Oliver Varhelji je diplomata koji dolazi iz Mađarske, zemlje s kojom političko rukovodstvo Srpske, navodno, gaji više nego dobre odnose i čiji su premijer Viktor Orban, kao i šef diplomatije Peter Sijarto, dolazili u prijateljske posjete Banjaluci, sastajali se s Dodikom i dogovarali zajedničke poslove i uspješnu saradnju.

Takođe, vrijedi podsjetiti i na to da je prije samo pola godine predsjednik Srpske ugostio Olivera Varheljija u Istočnom Sarajevu, a nakon sastanka koji su održali u jednom tamošnjem restoranu Dodik je poručio da “Republika Srpska ostaje odlučna za evropske integracije”.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

Bivši ambasador BiH u Briselu, Draško Aćimović, za Srpskainfo kaže da nije iznenađujući stav koji je mađarski diplomata iznio o predstojećoj posjeti Dodika Rusiji, jer je to, kako ističe, zvanična politika EU.

– Stav komesara Varheljija je oficijelni stav EU i svako ko sarađuje s Rusijom i radi protiv politike EU sigurno će biti kažnjen. Tu se, međutim, postavlja drugo pitanje, a to je da li je Dodikova posjeta Moskvi njegova samostalna inicijativa. Mislim da 99 odsto Dodik nije samostalno odlučio da ide u Rusiju i da je njegova posjeta usaglašena s određenim strukturama. Bilo bi veoma interesantno vidjeti šta je pravi cilj i ko tačno stoji iza te posjete, jer to sigurno nije privatni sastanak lidera jednog entiteta s predsjednikom ruske države – kaže Aćimović.

On smatra da će predsjednik Srpske u Moskvi, vjerovatno, imati funkciju “prenosioca određenih poruka” za Vladimira Putina.

– Vidimo da to trenutno rade i Turska i Srbija. I jedni drugi trenutno predstavljaju neku vrstu “mosta” prema Rusiji. Da nije tako, Zapad bi u roku od par sati zabranio sve letove za Moskvu i spriječio sve posjete. U tom smislu, vjerovatno je slična i Dodikova uloga. Ne vjerujem da je to njegova samostalna inicijativa bez usaglašenosti s onima koji odlučuju o globalnoj politici – smatra Aćimović.

BIH U EU JEDNOG LIJEPOG DANA

Nakon što je prisustvovao Forumu o evropskim integracijama BiH, koji je prije dva dana održan u Sarajevu, komesar EU za susjedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji poručio je da očekuje kako će BiH jednog dana postati punopravna članica EU, ali da od nadležnih u BiH očekuje bolje rezultate od dosadašnjih.

– Prioriteti su reforme u oblasti vladavine prava i drugim značajnim oblastima – rekao je Varhelji.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This