Istočna Ilidža nastoji da uveže privrednike ujedinjene oko istog cilja – novih investicija

Istočna Ilidža nastoji da uveže privrednike ujedinjene oko istog cilja – novih investicija

Drugi po redu biznis forum „Istočna Ilidža 2023“ okupio je veliki broj privrednih subjekata sa područja ove lokalne zajednice.

Forum organizuje Opština Istočna Ilidža u saradnji sa Područnom privrednom komorom Istočno Sarajevo, a njegov cilj je uvezivanje privrednih subjekata i lokalne zajednice, kao i unapređivanje poslovanja, o čemu  će biti govora tokom dvije diskusije.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović, i jedan od panelista, podsjetio je da će fokus foruma biti na malim privrednicima i preduzećima koja se bave građevinarstvom, kao i da će biti govora o potencijalu Istočne Ilidže u izgradnji fotonaponskih elektrana.

–  Nastaljamo sa aktivnostima vezanim za uvezivanje privrednih subjekata i lokalne zajednice i stvaranja novih preduslova za ugaganje u ovu opštinu, u sklopu investicionog ciklusa koji se dešava u ovoj lokalnoj zajednici – rekao je Božović.

Kako je istakao, na forumu će biti govora i o izvorima solarne energije i potencijalu Istočne Ilidže u izgradnji fotonaponskih elektrana.

– Govorićemo i o putu do izgradnje solarne elektrane, uslovima i kriterijumima, procesu izdavanja dozvola, te investicionom ciklusu i o tome koliko je, na osnovu potrošnje jednog prosječnog domaćinstva, te pozicioniranju krova objekta, neophodno novčanih sredstava za postavljanje solarnih panela na krov kuća, te finansijskoj koristi za jedno domaćinstvo – pojasnio je Božović.

Prema njegovim riječima, opština Istočna Ilidža nastoji pokazati domaćinstvima, ali i privrednim subjektima kako i na koji način mogu iskoristiti potencijele koje posjeduje ova lokalna zajednica.

Foto: Centar za kulturu i informisanje Istočna Ilidža

– Jako je bitno da dođemo do pozicije u kojoj ćemo sufinansirati ovakve projekte bez obzira da li se radi o individualnim domaćinstvim ili privrednim subjektima. Jako nam je važno, s obzirom da živimo u jako zagađenoj sredini, da izvori grijanja budu energetski efikasni. Opština je napravila pionirske korake u rješavanju ovog problema – naveo je on.

Božović je istakao da je važno stanovnike upoznati sa svim koracima koji su vezani za ugradnju solarnih panela, fotonaponskih elektrana kao i prednostima koje sa sobom donosi ova vrsta obnovljive energije.

– Postoje parametri koji su još nepoznanica, ali smo mi pokušali biti korak ispred ostalih i na jednostavan i precizan način našim privrednicima i domaćinstvima objasniti na koji način mogu smanjiti troškove – rekao je on.

Na drugoj temi ćemo, dodao je Božović, sa malim preduzetnicima, kompanijama i privrednim subjektima koji se bave građevinarstvom, a čije je sjedište u opštini Istočna Ilidža, diskutovati o ovoj djelatnosti.

– Upoznaćemo privredne subjekte sa planovima za period 2023-2026. godine. U tom četverogodišnjem ciklusu će na teritoriji Istočne Ilidže biti izgrađeno između 85.000 i 100.000 metara kvadratnih stambenih objekata. Ako uzmemo u obzir današnju cijenu jednog kvadrata, to znači da će ovaj investicioni ciklus donijeti oko 125.000.000 KM opštini Istočna Ilidža. Cilj je da se privredni subjekti, koji se bave građavinarstvom, uvežu i urade poslove vezane za ovu djelatnost, i tako dio novca zadrže u Istočnoj Ilidži – rekao je Božović.

Kako dodaje, opština je u prethodnom periodu refundirala kreditne kamate i to je samo jedan od načina na koji jedna lokalna zajednica može da uveže privredne kapacitete koji će biti ujedinjeni oko istog cilja – novih investicija.

Ljubiša Tanić, predsjednik Područne privredne komore Istočno Sarajevo izjavio je da je važno u kontinuitetu održavati forume na kojima će biti pojašnjena mnoga pitanja vezana za investiranje.

Prema njegovim riječima, važno je ulagati planski i smišljeno, jer takvo ulaganje donosi rezultate.

– Na forumu ćemo pojasniti, i kroz prizmu ekonomije i inženjerstva osvijetliti pitanje upotrebe solarnih panela. Poslušaćemo razmišljanja inženjera elektrotehnike,  mašinskih inženjera i donijeti zaključke kako je najbolje privući nove investitiore i  dobru ideju pretvoriti u dugoročnu korist – rekao je on.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Sarajevu Božidar Popović izjavio je da su obnovljivih izvori energije jedna od najbitnijih tema za razvoj privrede i lokalne zajednice.

– Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu je prvi u regionu instalirao solarnu elektranu na zgradu javne institucije, tako da možemo da govorimo o preprekama i izazovima sa kojima smo se susretali, kao i o tome koji su benefiti takvih izvora energije – rekao je on.

Popović je istakao da se na ovom fakultetu nalazi laboratorija u kojoj se mogu izvršiti sva mjerenja za prijem novih obnovljivih energija i njihovo priključenje na elektroenergetske mreže.

(Katera)

CATEGORIES
Share This