Zbog pritiska javnosti SO Foča odustala od poskupljenja vode

Zbog pritiska javnosti SO Foča odustala od poskupljenja vode

Nakon što je radna grupa SO Foča dostavilo prijedlog o povećanju cijene vode za fizička lica 20 posto, a za pravna 25 posto, dokument je ipak pred samu sjednicu povučen.

Vladajuća većina predvođena SNSD-om je, kako smatra opozicija, izmislila trivijalne razloge za povlačenje tačke sa dnevnog reda koju je ona sama pripremila i predložila.

Olivera Elez, načelnica za privredu Opštine Foča, rekla je da su oni pripremili radni material, ali, kako kaže “odbornici nisu bili zadovoljni podacima koje je prezentovala radna grupa jer nisu uneseni podaci za 2022. godinu”.

Opozicija je odbacila ovo nemušto objašnjenje i odbornik SDS-a u lokalnom parlamentu Dušan Bodiroga je rekao da je tačka dnevnog reda skinuta zbog pritiska javnosti.

“Vladajuća većina je pokušala da nametne poskupljenje vode bez postavljanja pitanja odgovornosti zašto se preuzeće Vodovoda nalazi u teškoj situaciji, jer je prethodni direktor ostavio preduzeće u plusu 150 hiljada maraka, a sada je ono u minusu više stotina hiljada maraka” – rekao je Bodiroga i konstatovao da tek nakon pitanja odgovornosti za stanje preuzeća čiji je opština vlasnik se može razgovarati o cijeni vode.

Takođe, SDS pita i kako to da nakon realizacije projekta vodosnabdijevanja u Foči u koji je prije nekoliko godina uloženo preko 8 miliona KM, danas građani Foče nemaju kvalitetnu i jeftinu vodu za piće, jer je voda često zamućena i građani uglavnom kupuju flaširanu vodu za piće.

Milivoje Dostić, predsjednik SDS u Foči i odbornik u SO Foča je izjavio da je SDS još 2012. godine podržao projekat vodosbabdijevanja Foče i da je to bio najavljen kao “projekat stoljeća” koji će dugoročno riješiti problem vodosnbdijevanja u Foči, ali “danas imamo vodu koja je bakterijski neispravna I građni su prinuđeni da kupuju vodu za piće”.

Neazavisni odbornik koji djeluje pri klubu SDS Miodrag Kostić je takođe potvrdio da je dug javnog preduzeća oko 800 hiljada KM i da se od povećanja cijene trenutno odustalo samo zbog pritiska javnosti.

Tako će cijena vode do naredne sjednice ostati ista, a građani će kada se voda zamuti kupovati flaširanu vodu za piće. Pitanje odgovornosti za brojne propuste i lokalne vlasti i javnog preduzeća „Vodovod“ će očigledno ostati na čekanju, a faktura će se po starom i uhodanom običaju ispostaviti građanima.

ISTOK

CATEGORIES
Share This