Rječnik balkanske mitologije: Božić Bata

Rječnik balkanske mitologije: Božić Bata

U Srbiji, sve do kraja Drugog svjetskog rata, djeci je poklone donosio Božić Bata.

Pojava Djeda Mraza vezuje se za period komunizma kada je, po ugledu na sovjetskog Ded Moroza, nametnut Djed Mraz kao sekularni lik.

U novije vrijeme Božić Bata postaje sve više popularan kao sinonim za Djeda Mraza ili čak kao zasebna ličnost, koja postoji uporedo s njim (slično kao Božiček u Sloveniji).

Božić Bata u priličnoj mjeri liči na Djeda Mraza. Odijelo mu je u etno stilu. Obučen je u karakteristične šumadijske tamnozelene čakšire, na nogama nosi opanke, vunene čarape, a motiv koji se provlači kao bitan detalj na njegovoj nošnji je prepoznatljiva pirotska šara. Na ramenu nosi platneni džak prepun raznih poklona: drvenih igračaka, pletenih prsluka, vunenih kapa, rukavica i slično. Njegov pomoćnik je ogaravljeni Crni Petar.

Njemačka propaganda u vrijeme Hitlerove vladavine smatrala je Crnog Petra za autentičnog primitivnog srpskog bandita. S tim junakom su se sprdali praveći zlobne karikature kako bi pokazali kako su Srbi drugorazredni narod, o čemu piše Milan Ristović u studiji “Crni Petar i balkanski razbojnici”.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This