Premijerno prikazan dokumentarno-igrani film „Hasan“ Nebojše Kolaka

Premijerno prikazan dokumentarno-igrani film „Hasan“ Nebojše Kolaka

U bioskopu Kulturnog centra Trebinje je premijerno prikazan dokumentarno-igrani film „Hasan“, autora Nebojše Kolaka. Kolakov trinaesti dokumentarni film donosi priču o Hasanu, liku iz romana Meše Selimovića „Derviš i smrt“, koji počiva u dvorištu Careve džamije u Starom gradu.

Autor kaže da je to jedan od njegovih najdražih romana i saznanjem da je Hasan bio stvarna ličnost dobio je volju i želju da uradi tu priču i da je ekranizuje. Imao je sagovornike, svjedoke i dokumente koji to sve potvrđuju.

Prema riječima Kolaka, početak priče je od prije dvadesetak godina kada je bivši trebinjski imam Husein Hodžić bio u posjeti Australiji. Tamo je saznao od Safeta Avdića za Hasana i gdje mu se nalazi grob.

„Nekoliko godina kasnije to mu je i u pismu potvrdio kao i lokaciju. Imam je zajedno sa ljudima iz sela Bihovi pronašao mezar na rubu sela i odlučio da sve to eshumira i da kompletan grob, nišane i kamenje koji su obilježavali grob prenese u medžlis. Nakon toga, prije nego što je otvorena Careva džamija, napravljen je treći mezar pored te džamije. Krenuo sam u tu priču i dolazio do različitih sagovornika na pet lokacija – Tuzla, Sarajevo, Bileća, Trebinje i kratko Beograd jer nigdje nisam pronašao na internetu fotografiju ili bilo kakav video o grobu“, rekao je Kolak.

Šezdesetih godina prošlog vijeka u Tuzli su živjela i družila se dva Hercegovca Safet Avdić (selo Krivače kod Bileće) i Meša Selimović porijeklom iz Vranjske.

„Njihovi preci su prenosili priču o Hasanu trgovcu iz Vlasenice koji je trgovao stokom sa Dubrovnikom i da bi na jednom od tih putovanja i preminuo. Mještani iz Bihova nisu dozvolili da se sahrani na mezaru u Donjem Čičevu, a jedan od razloga je bio što je on po njima bio nevjernik (ili je oženio ili bio u vezi sa ženom druge vjere). Poslije se saznalo da je Hasan bio i derviš i on je uslovno rečeno vodio dvostruki život. Jedan slobodni život pun snage i energije, volje za životom, a u Vlasenici je bio derviš“, kaže Kolak.

Prema Kolakovim saznanjima, Meša je spremao trilogiju, „Derviš i smrt“, nakon toga „Tvrđava“, a treći roman trebao je biti „Hasan.

„Prema riječima mojih sagovornika iz svijeta književnosti, Meša je dao karakter svog pokojnog oca Alije. Ugradio je sve to tako da je on kroz ove romane provlačio stvarne ličnosti jer znamo da je ‘Deviš i smrt’ posvećen njegovom stradalom bratu. Sa mnogim ljudima koji nisu bili pred kamerom rekli su da im je to najdraži književni lik. Valjda svima njima odgovara ta Hasanova prepuštenost životu…“, istakao je Kolak.

U filmu igraju Zoran Jakšić, Igor Svrdlin, Jefimija Ot i Jelenko Živak, stihove iz Mešine „Tvrđave“ lirski kazuje glumica Biljana Đurović, a pjesmu „Jesi li se umorilo srce moje“ pjeva Brano Likić.

Sav prihod od prodatih ulaznica namijenjen je Udruženju oboljelih od malignih bolesti „Vjera, luča, nada“ iz Trebinja.

Trebinjelive

CATEGORIES
Share This