Premijera predstave „Pevanje i ćutanje Sofke Nikolić“

Premijera predstave „Pevanje i ćutanje Sofke Nikolić“

Glumci Gradskog pozorišta “Semberija” sinoć su pred prepunom salom bijeljinskog Centra za kulturu izveli predstavu “Pevanje i ćutanje Sofke Nikolić”, koja je bila kraljica sevdaha i prva muzička zvijezda bivše Jugoslavije.

Predstava je rađena po tekstu Milivoja Mlađenovića, a u režiji Sonje Petrović.

Bila je svjetska zvijezda, u Parizu snimila 40 ploča, zbog nje je plakao Aleksa Šantić, sarajevske age i begovi gubili bogatstvo, a beogradska “Skadarlija” utihnula kad Sofka zapjeva. U Bijelini se i dalje sjećaju njenog čipkanog šešira, ovako su pisali o Sofki Nikolić. Njen život je obilježila
slava, ali i tuga zbog koje je zanijemila, nakon smrti kćerke, jedinstveni glas kraljice sevdaha je utihnuo.
“Meni je najveći izazov u stvaranju ove predstave bila ta tema o položaju majke koja želi da gradi karijeru. To je nešto zbog čega je Sofka osuđivanja i zbog čega se povukla u neku vrstu osame, a to se događa i u današnjem vremenu u velikoj mijeri. Кada ste žena morate da odaberete da li ćete biti majka ili graditi karijeru, Sofka jeste napravila izbor, ali je krivila sebe za smrt svoje kćerke, što nije ispravno, ali još ima polemike o tome koliko je ona na bilo šta mogla da utiče”, svoj utisak prenosi reditelj Sonja Petrović.

“Jako je teško ostaviti karijeru zbog privatnog života, mnogi umjetnici nisu uspjeli da spoje i porodicu i profesiju. Žene su te koje često žrtvuju sve za djecu i porodicu, što je za mnoge ispravno, ali tada nestaje talenat. Zato se postavlja pitanje da li je potrebno da čovjek cio
umjetnosti pripadne ili da nekako sve postigne? “ dodaje glumac Dušan Ranković.

Glumica Novosadskog pozorišta Bojana Milanović dobila je priliku da tumači lik čuvene Sofke Nikolić u kojem je spajala kako naziv predstave kaže “Pevanje i ćutanje”.
“Pevanje je izuzetno teško i ja sam bila bačena u vatru što se tiče tog dela. I dalje shvatam koliko je to zahtevno i koliko je Sofka imala neverovatan način pevanja na sceni. A što se tiče ćutanja, razlog je jasan i nije bilo to teško shvatiti. Negde sam je razumela iako to nisam u životu prošla, jer sam i sama posvećena karijeri i to mi je na prvom mestu, ali shvatam zbog čega je zaćutala i divim joj se”, ističe Bojana.

Pisalo se o nenadmašnom pjevačkom talentu, nastupima u evropskim metropolama. Bila je prva pjevačica u Evropi koja je osvojila “Zlatnu potkovicu”, a nakon što je prodala 100.000 gramofonskih ploča. Sofku su poredili sa čuvenim operskim pjevačem toga doba Enrikom
Кarusom. Predstava “Pevanje i ćutanje Sofke Nikolić” biće dio bogatog repertoara Gradskog pozorišta Semberija, a naredno izvođenje zakazano je za petak 12.april.

(BN / Foto: BN)

CATEGORIES
Share This