Vlast je u strahu, kroz zakon hoće da ućutkaju narod

Vlast je u strahu, kroz zakon hoće da ućutkaju narod

Nevjerovatno je koliko se vlastodršci u Srpskoj boje slobodnomislećih ljudi, pa kroz Zakon pokušavaju da ih ućutkaju, istakla je novinarka Milkica Milojević, smatrajući da su pod pritiskom počeli da se povlače.

„Mislim zaista da su zakonodavci zbunjeni i zatečeni time što se digla ovolika galama i što nisu uspjeli da podvale građanima i novinarima i slobodnomislećim ljudima ovakvu nepodopštinu“, rekla je Milojevićeva.

Igor Crnadak, poslanik PDP-a u NS Republike Srpske ističe da je predloženim izmjenama krivičnog zakona bačena dimna bomba SNSD-a kojom žele da prikriju finansijske probleme u Srpskoj.

„Već je počela akcija povlačenja jer je njima važno, 15 dana pričamo samo o ovome. Ja sam dobio informaciju da plate i penzije za januar jesu isplaćene, ali da mnoge druge naknade nisu. Da li je Republika Srpska ušla u ozbiljne probleme likvidnosti i sada treba neka dimna zavjesa da se prikrije“, rekao je Crnadak.

 

Na komentare vlastodržaca ko je dobar, a ko loš novinar, Milojevićeva kaže:

„Jadna je zemlja u kojoj ministi danas pravde sutra policije, prekosutra ko zna čega, određuju ko je kakav novinar, rekla je Milkica Milojević, novinarka „Euroblica“.

Ako izmjene zakona budu usvojene u Narodnoj skupštini, na udaru su svi, bez izuzetka, istakao je Crnadak.

„Moramo posebno da podvučemo jednu činjenicu: da je okupirano pravosuđe. Rigidan zakon je mnogo opasniji ako ga prati pravosuđe koje je pod potpunom šapom vlasti, jer ako to kombinujete dobijate potpuni teror“, istakao je Igor Crnadak, poslanik PDP-a u NS Republike Srpske.

Iako u Nacrtu zakona piše da za klevetu nije predviđena zatvorska kazna, u praksi bi to izgledalo potpuno drugačije, jasna je struka.

„Ovakav način prpisivanja se suprotstavlja opštim normama propisivanja kazne gdje se novčana kazna odmjerava ličnim primanja optuženog. Ne možete vi nekome kome je plata 700 maraka da izreknete fiksnu kaznu od 30.000 maraka i naznačite da je plati u roku od 30 dana. On je neće moći platiti i onda ide u zatvor. S obzirom na to kolike su kazne, možete da zaglavite do 2 godine zatvora“, navela je Jovana Kisin Zagajac, advokat.

 

Iz nevladinog sektora poručuju da je ovo udar na demokratiju i trošenje državnog aparata na nebitne stvari dok suština života ostaje u drugom planu.

„Ovo je pokazatelj nebrige vlade o rješavanju ekonomskih i egzistencijalih pitanja i gubljenje energije“, rekao je Branko Todorović iz Helsinškog odbora za ljudska prava.

 

Najavljene izmjene Krivičnog zakonika Srpske, kojim se kriminalizuje kleveta, grubi je atak ne samo na medije i novinare, nego i na slobodu misli i govora, istaknuto je u emisji Izazovi BN TV.

 

(BN)

 

CATEGORIES
Share This