Spor FG „Birač“ i Ukio banke od 155 miliona KM vraćen na početak

Spor FG „Birač“ i Ukio banke od 155 miliona KM vraćen na početak

Vrhovni sud RS ukinuo sve nižestepene presude

Prva presuda u ovom predmetu donesena je prije šest godina

Nakon brojnih presuda i žalbi, Vrhovni sud Republike Srpske vratio je na početak spor između Fabrike glinice „Birač“ u stečaju i litvanske Ukio Banke „težak“ 155 miliona KM, saznaje portal CAPITAL.

Riječ je o sporu u kojem je prvostepena presuda donesena još u aprilu 2017. godine, a kojom je presuđeno da FG „Birač“ nije dužnik Ukio banke po osnovu kreditnih i drugih s njima povezanih pravnih poslova.

Tu presudu su zatim potvrdili Viši privredni sud u Banjaluci i Vrhovni sud RS, ali je Ustavni sud poništio i naložio Vrhovnom sudu RS da po hitnom postupku donese novu odluku.

Vrhovni sud je zatim predmet vratio Višem privrednom sudu u Banjaluci na ponovno odlučivanje, a taj sud ponovo potvrdio prvostepenu presudu, odnosno da Fabrika glinice „Birač“ nije dužnik Ukio banke.

Uslijedila je nova revizija Ukio banke, nakon čega je Vrhovni sud RS odlučio da predmet vrati na ponovno suđenje Okružnom privrednom sudu u Bijeljini.

Ovo je ključni spor koji fabrika glinice vodi s obzirom na to da se radi o potraživanjima Ukio banke, a koja stečajni upravnik Lazo Đurđević nije priznao, a koja je prodala ’Pavgordu’.

Radi se o sporu od 155 miliona KM, ali s obzirom na to da su kamate već dostigle glavnicu, on je težak čak 300 miliona KM.

Popović: Vrhovni sud na određen način preuzeo stav Ustavnog suda BiH

Punomoćnik Ukio banke Miloš Stevanović potvrdio je za CAPITAL da je Vrhovni sud RS 26. decembra 2022. godine donio rješenje kojim je usvojena revizija Ukio banke i ukinute sve nižestepene presude.

„Sada su sve presude iz prethodnih godina ukinute. Ono što je veoma bitno je da je Vrhovni sud podvukao da u ponovnom postupku Okružni privredni sud u Bijeljini mora posebno uzeti u obzir odluke Okružnog suda u Bijeljini kojim su priznate sve strane sudske presude sudova u Litvaniji. To su presude kojima su odbijeni zahtjevi za poništenje ugovora o kreditu i zalogama“, rekao je Stevanović.

Istakao je i da je Vrhovni sud u posljednjoj presudi naveo da su nižestepeni sudovi minimizirali značaj pravosnažnih rješenja Okružnog suda u Bijeljini pa je naložio novi postupak i da se uzmu u obzir ti dokazi.

Advokat FG „Birač“ Aleksandar Popović je takođe potvrdio da je kompletan postupak koji traje već čitavu deceniju vraćen na početak.

„Vrhovni sud je na određen način preuzeo stav Ustavnog suda BiH i naložio prvostepenom sudu da sagleda određene njihove navode. To se uglavnom odnosi na odnos FG ’Birač’ prema zavisnim društvima i na stranu sudsku odluku koja je ovdje pravosnažno priznata. Za nas to nisu odlučne činjenice i ne očekujemo da će se u ponovnom postupku bilo šta promijeniti. Problem je što se ovim produžava stečajni postupak fabrike jer do rješenja ovog glavnog spora stečaj ne može biti okončan“, kazao je Popović.

Litvanska Ukio banka u ovom sudskom postupku traži da sud utvrdi osnovanost njenih potraživanja od FG „Birač“ u stečaju, u iznosu od 155 miliona KM.

Ukio banka je u tužbenom zahtjevu insistirala na tome da bude razlučni povjerilac, što bi joj omogućilo odvojeno namirenje iz imovine kao stečajnog dužnika.

Potraživanja Ukio banke od Fabrike glinice „Birač“ u stečaju otkupila je fočanska firma „Pavgord“ koja je ranije blokirala račune „Alumine“, firme kćerke FG „Birač“, pokušavajući da naplati ovo potraživanje.

CAPITAL: M. Čigoja Ljubojević

CATEGORIES
Share This