Rat u Ukrajini, 581. dan – Moskva optužuje SAD i Britance za napad na Sevastopolj; Rusi traže da Kanađani u parlamentu daju ostavku

Rat u Ukrajini, 581. dan – Moskva optužuje SAD i Britance za napad na Sevastopolj; Rusi traže da Kanađani u parlamentu daju ostavku

Rat u Ukrajini – najnovije vijesti:

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu kaže da ruska vojska jača svoju moć modernim oružjem, formiranjem novih jedinica i poboljšavanjem obuke. Američki tenkovi su stigli u Ukrajinu, nove isporuke planiraju se narednih nedelja. Na kolegijumu u Moskvi pojavio se i komandant Crnomorske flote Viktor Sokolov, za koga Ukrajinci tvrde da je poginuo. Zemlje istočnog krila Evropske unije pozvale su Evropsku komisiju da ojača kontrolu koridora za žito iz Ukrajine i uvede sistem depozita za izvoz.

 • Kijev traži od zemalja G7 oružje za napad na fabrike u Iranu i Siriji

Kijev traži od zemalja G7 oružje za napad na fabrike u Iranu i Siriji, piše Gardijan.

List, pozivajući se na dokument koji je Ukrajina predala G7, piše da je Rusija u prethodna tri mjeseca izvela više od 600 napada na ukrajinske gradove dronovima koji, navodno, sadrže evropske komponente.

Kao odgovor, Kijev želi da pokrene „raketne napade na fabrike dronova u Iranu i Siriji, kao i na potencijalne proizvodne pogone u Ruskoj Federaciji“.

Udari ruskih minobacača po Kiseljevki

 • Taker Karlson objasnio po čemu se Rusija razlikuje od Ukrajine

Rusija je više hrišćanska zemlja od Ukrajine, gde se progoni vjernici, rekao je američki novinar Taker Karlson na vjerskom događaju, tekst govora objavio je na društvenoj mreži Iks.

– Koja zemlja je više gostoprimljiva za hrišćane: Ukrajina ili Rusija? To je pošteno pitanje. Zašto niko ne sme to da pita? –  pita on.

Kako je primijetio bivši voditelj Foks njuza, „jedna od ovih zemalja” je uz pomoć policije i vojske hapsila sveštenike i zatvarala crkve.

– I to nije bila Rusija – primetio je Karlson.

Ranije je šef ruske spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin rekao da se u Ukrajini fizički uništava pravoslavna crkva.

Ukrajinske vlasti su u proteklih godinu dana organizovale najveći talas progona UPC u novijoj istoriji zemlje. Pozivajući se na njenu povezanost sa Rusijom, lokalne vlasti u različitim regionima Ukrajine odlučile su da zabrane djelovanje UPC, a parlamentu zemlje je podnijet prijedlog zakona o njenoj faktičkoj zabrani u Ukrajini.

Služba bezbjednosti Ukrajine počela je da pokreće krivične postupke protiv sveštenstva UPC, sprovodi „kontraobavještajne mjere“ – pretrese episkopa i sveštenika u crkvama i manastirima, u potrazi za dokazima „antiukrajinskog delovanja“.

 • Bugarski poslanici šalju pomoć

Poslanici u bugarskom parlamentu donijeli su odluku da se Ukrajini isporuči dodatna vojna pomoć, koja uključuje rakete za PVO sisteme S-300, kojima je potreban remont, kao i municiju za automatsko streljačko oružje, koja bugarskoj vojsci više nije potrebna, objavilo je izdanje „Dnes“.

Odluka je donijeta na zatvorenoj sednici, a juče je istu odluku donio Komitet za odbrambena pitanja bugarskog parlamenta.

 • Najvažnije iz novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:
 • Ruska vojska je tokom prethodnog dana odbila 10 napada Oružanih snaga Ukrajine na donjeckom pravcu, a protivnik je izgubio gotovo 390 vojnika;
 • Oružane snage Rusije uništile su u Hersonskoj oblasti diverzantsko-izviđačku grupu ukrajinske vojske;
 • Oružane snage Rusije uništile su skladište municije ukrajinske vojske na području naselja Zarja u DNR;
 • Oružane snage Ukrajine izgubile su na južnodonjeckom pravcu više od 150 vojnika i 2 oklopna vozila;
 • Avijacija i artiljerija zapadne grupe snaga Oružanih snaga Rusije uništila je artiljerijski sistem M777 i 2 haubice „msta-b“;
 • Ruska PVO je tokom prethodnog dana presrela 8 projektila „hajmars“, uništila 19 ukrajinskih dronova;
 • Zapadna grupa snaga Oružanih snaga Rusije uništila je ljudstvo i tehniku tri mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine na kupjanskom pravcu;
 • Oružane snage Ukrajine su tokom prethodnog dana na kupjanskom pravcu izgubile gotovo 15 vojnika;
 • Oružane snage Rusije odbile su dva napada ukrajinske vojske na krasnolimanskom pravcu, a neprijatelj je izgubio gotovo 55 vojnika;
 • Oružane snage Rusije likvidirale su na zaporoškom pravcu više od 60 vojnika Oružanih snaga Ukrajine,Oružane snage Rusije uništile su komandno-osmatrački punkt jedinica 4. Brigade Oružanih snaga Ukrajine u DNR i Zaporoškoj oblasti.

Dejstvo ruske bespilotne letjelice na južnodonjeckom pravcu

 • Švajcarska ne dozvoljava da njihova roba završi u Ukrajini

Njemačkoj će biti teško da nastavi da kupuje oružje od Švajcarske ukoliko u toj državi ostane na snazi zabrana predaje kupljenog naoružanja trećim zemljama, izjavio je njemački ambasador u Švajcarskoj Mihael Fliger u intervjuu švajcarskoj televiziji.

Ambasador je izrazio žaljenje što Bern ne dozvoljava da se tehnika koja je kupljena od njega preda Ukrajini i izrazio nadu da vlasti te države mogu unijeti odgovarajuće izmjene u svoje zakone.

Istovremeno, on je istakao da je zadovoljan odlukom parlamenta Švajcarske o povlačenju iz eksploatacije 25 tenkova „leopard 2“ radi naknadne prodaje Njemačkoj.

 • Moskva: U napadu na Sevastopolj Kijevu pomagali SAD i Britanija

Nedavni napad Kijeva na Sevastopolj realizovan je u tesnoj koordinaciji sa američkim i britanskim stručnjacima, rekla je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

– Na udaru se 22. septembra ponovo našao Sevastopolj i pri tome nema ni najmanje sumnje da je napad ranije isplaniran uz pomoć zapadnih obavještajnih sredstava, satelitske opreme NATO, obaveštajnih aviona i da je realizovan u tesnoj koordinaciji sa američkim i britanskim specijalnim službama – rekla je Zaharova na redovnom brifingu za novinare.

Podsetimo, Kijev je prošlog petka izveo raketni napad na Sevastopolj.

Sistemi PVO oborili su pet projektila. U raketnom napadu oštećena je zgrada štaba Crnomorske flote, a jedan vojnik je nestao, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Deo oborene rakete koji je pao u centru grada uklonjen je uz mere predostrožnosti i uništen na poligonu.

 • Komandant Crnomorske flote: Svi postavljeni zadaci uspešno se realizuju

Crnomorska flota uspešno realizuje sve postavljene zadatke, rekao je za TV „Zvezda“ komandant flote, admiral Viktor Sokolov.

– Crnomorska flota ispunjava zadatke koje joj je postavila komanda, pouzdano, uspješno. Uspješno zadatke realizuju i nadvodne snage i podmornice, pomorska avijacija i obalske snage. I sami znate da se o podvizima pripadnika naše pomorske pješadije neprekidno izvještava na televiziji – rekao je on.

Podsetimo, ukrajinske snage su prošle nedelje izvele raketni napad na Sevastopolj, a ruska PVO je tada oborila pet raketa. U napadu je oštećeno istorijsko zdanje u kojem se nalazi štab flote, a jedan vojnik se vodi kao nestao.

Ukrajinska komanda je na Telegramu posle napada objavila da je navodno poginulo 34 oficira, među njima i Sokolov.

Komandant Crnomorske flote je, međutim, juče prisustvovao kolegijumu Ministarstva odbrane u Moskvi.

Ministarstvo je objavilo i video-snimak sa kolegijuma na kojem se vidi admiral.

 • Rusi napredovali u Harkovu

Ruske snage su u posljednje vrijeme značajno napredovale i utvrdile se na položajima koje su ranije u Harkovskoj oblasti držale snage Kijeva, rekao je šef administracije te oblasti Vitalij Gančev za „Rusija 24“.

On je dodao da protivnik dovlači snove rezervne snage i pruža žestok otpor.

– Imaju velike gubitke – rekao je Gančev i dodao da su glavni položaji, strateški važni za dalje napredovanje pod kontrolom ruskih snaga.

Ruski helikopteri K52 uništavaju ukrajinske tenkove na bahmutskom pravcu

 • Gubernator Hersona pozvao pozvao na ostavku kanadske parlamentarce

Gubernator Hersonske oblasti Vladimir Saldo pozvao je sve koji su u parlamentu Kanade aplaudirali ukrajinskom nacisti i veteranu SS divizije Jaroslavu Hunki da daju ostavke.

– Evo, premijer Kanade, Džastin Trudo, sakrio se od odgovornosti iza leđa predsjednika Donjeg doma parlamenta Entonija Rote. On bi takođe trebalo da podnese ostavku, kao i svi, koji su aplaudirali u sali parlamenta. Posebno njegova zamjenica Kristi Friland, koja je nasljednica banderovaca i na čiju inicijativu je zapravo i organizovan ovaj nacistički cirkus. Još bolje bi bilo da im bude suđeno zbog toga – napisao je Saldo na svom Telegram kanalu.

 • „Dnjepar“ uništio haubicu M777 u Hersonu

Pripadnici grupe „Dnjepar“ uništili su na hersonskom dijelu fronta ukrajinsku haubicu M777 američke proizvodnje i minobacač kalibra 120 milimetara, rekao je za Sputnjik izvor upoznat sa situacijom.

„Lancet“ uništava ukrajinski MRAP

 • Određen američki budžet za sredstva Ukrajini

Američki Senat predložio je da usaglasi izdvajanje sredstava za Ukrajinu u umanjenom obimu, u iznosu od 4,5 milijardi dolara preko Pentagona i 1,65 milijardi dolara preko Stejt departmenta do 17. novembra, proizlazi iz nacrta privremenog budžeta koji je objavio portak „Pančboul“.

U slučaju da se usvoji kompletan budžet ovaj prijedlog bi prestao da funkcioniše.

Podsjetimo, prethodno je gotovo 30 kongresmena republikanaca u pismu, čiju je kopiju dobio „Vol strit džurnal“, obavijestilo Bijelu kuću da odbijaju zahtjev za izdvajanje 24 milijarde dolara za potrebe Kijeva.

Krajem avgusta Bijela kuća tražila je od Kongresa sredstva koja bi pokrila potrebe federalne Vlade u toku usaglašavanja kompletnog budžeta za 2024. finansijsku godinu.

 • Ukrajinski borci se predali

Grupa ukrajinskih boraca u pravcu Svatovo-Kremena predali su se ruskim snagama. Oni su se prethodno oglasili preko specijalnog otvorenog radio kanala. Predali su i sanduke sa municijom, rekao je za Sputnjik izvor upoznat sa situacijom.

Ruski „Lancet“ u akciji

 • Šolc i Berbokova izviždani zbog pomoći Ukrajini

Tokom jednog predizbornog skupa njemački kancelar Olaf Šolc i ministar spoljnih poslova Analena Berbok su izviždani zbog pomoći Ukrajine, piše „Špigl“.

Kako se navodi u članku, bez obzira što Šolc i Berbok predstavljaju različite stranke – on Socijaldemokratsku partiju a ona Zelene – Nemci su ih dočekali sa podjednakim nezadovoljstvom.

– Uvrede, uzvici ‘uaa’ i zviždanje, ne baš prijatan doček za kancelara Šolca u centru Nirnberga – navodi se u članku.

 • Uništeno 200 ciljeva u Krasnolimansku

Pripadnici PVO jedinice su primjenom sistema „tor M1“ uspješno do sada uništili više od 200 ciljeva na krasnolimanskom dijelu fronta. Oni su na tom dijelu fronta osam mjeseci.

Uništen ukrajinski Marder 1A3

 • Rusi izveli uspješan juriš

Jedinice grupe „Jug“ uspešno su odbacile ukrajinske vojnike sa više položaja u južnodonjeckom pravcu. Ruske snage izvele su uspješan juriš, a prije toga je djelovala artiljerija.

 • Ukrajinci ne mogu ni makac u Zaporožju

Prva linija odbrane u Zaporoškoj oblasti nesavladiva je za ukrajinske snage bez obzira na njihove stalne pokušaje da je probiju, pri čemu trpe katastrofalne gubitke, rekao je lider pokreta „Zajedno s Rusijom“ Vladimir Rogov.

Kako je naveo, protivnik je juče pokušao da izvede novi napad, paleći minska polja, ali ruske jedinice su spriječile u tome primenjujući protivtenkovski raketni sistem „kornet“ i rakete „grad“, rekao je za Sputnjik jedan od boraca dobrovoljačkog odreda „Bars“ koji je dio brigade „Carski vukovi“.

Dejstvo ruskog drona po ukrajinskom položaju kod Verbovog

 • Ruska artiljerija spriječila rotaciju ukrajinskih snaga

Ruska artiljerija spriječila je rotaciju ukrajinskih snaga u kupjanskom pravcu kod mjesta Sinkovka, rekao je načelnik pres-centra grupe „Zapad“ Sergej Zibinski.

Neuspješna rotacija OSU

ISTOK

CATEGORIES
Share This