Rat u Ukrajini, 341. dan – Ruska vojska prešla u lokalnu ofanzivu u Zaporoškoj oblasti; Bahmut u klještima /vreći/

Rat u Ukrajini, 341. dan – Ruska vojska prešla u lokalnu ofanzivu u Zaporoškoj oblasti; Bahmut u klještima /vreći/

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

  • Selo Lobkove je zauzeto: ofanziva ruskih trupa u pravcu Zaporožja

Selo Lobkovoe i visovi u pravcu Orehova, Guljaipolja i Kamenskog su zauzeti. Zbog toga je nekoliko naselja u blizini Orehova bilo pod ruskom vatrenom kontrolom.

Dejstvo „Solncepeka“ na Zaporoškom pravcu

Prema ukrajinskoj strani, aktivne borbe su se vodile u oblasti Malaja Tokmačka i Stepnoe. Ukrajinski položaji u naseljima Olgovskoe, Malinovka, Huljajpolje, Čarovnoe, Belogorja, Nuts, Mali Ščerbaki i Kamenskoe pogođeni su raznim vrstama naoružanja.

  • Zapad Ukrajinu sprema za ”odlučujuću bitku”?!

Sudeći po buci koja je nastala nakon objavljivanja liste oružja, koje će Britanija i SAD poslati Ukrajini, sve svo to oružje se planira za odlučnu ofanzivu Oružanih snaga Ukrajine na proljeće i od koje će sve zavisiti.

I upravo zato po Ukrajini hvataju sve muškarce i šalju na front. I sigurno nije u pitanju cifra, koju su objavili – 100.000 ljudi, već mnogo veća.

Ova cifra je ovako velika jer moraju da nadoknade gubitke današnjih bitaka i one gubitke, koji će nastaviti da se povećavaju do aprila (kada će vremenske prilike dozvoliti ovu „odlučujuću” bitku).

Uništavanje ukrajinske vojne tehnike

Pozicija Njemačke je u ovom slučaju veoma zanimljiva. Pritisak na njih je ogroman, ali sudeći po poslednjim informacijama, oni će se držati malo ”po strani”. Evo šta je CNN prenio:

„Pitanje prebacivanja zapadnih tenkova u Ukrajinu na sastanku šefova američkih i njemačkih ministarstava odbrane Lojda Ostina i Borisa Pistorijusa nije rješeno“. A takva će, izgleda, biti i pozicija Francuske, iako su SAD i Velika Britanija najavljivali suprotno.

Dejstvo ruske artiljerije na Bahmut

  •  Strašni gubici AZOV-a

Sinoć smo javili da je Kleščejevka potpuno zauzeta, a da je bataljon Azov zaglavljen u jednom od kopova van sela. Upravo smo primili vijest o njihovoj “operaciji proboja”.

Kasno noćas, jedna od grupacija bataljona Azov, koja ovdje nije bila potpuno ukopana, već je bila razštrkana po poljima koja je tukla artiljerija, odlučila je da ode.

Uspjeli je  samo 70 njih da se izvuče. Međutim, preostala grupa Azova (250 ljudi) ostala je u jarku i nekoliko sati kasnije, pod okriljem mraka, pokušali su ga napustiti, međutim jedinice PMC Vagner su ih otkrile i skoro sve uništile. Gubici su preko 200, neki su uspjeli da otpužu, ali ranjeni.

Jedinice PMC Vagner uspele su da prošire zonu kontrole nad Kleščejevkom i zauzmu utvrđene položaje OSU u tom području.

Oružane snage Ukrajine izveštavaju da su u toku borbe za Ivanovskoje i Dilejevku, Bahmut će pasti u obruč ako do pada dođe!

  • Oko hiljadu i po ukrajinskih vojnika ranjeno za četiri dana

Za prethodna četiri dana u zoni odgovornosti jedinica Narodne milicije LNR u borbama je ranjeno oko hiljadu i po ukrajinskih vojnika, rekao je za Sputnjik vojni stručnjak, penzionisani potpukovnik LNR Andrej Maročko, pozivajući se na sopstvene izvore.

Prema njegovim riječima, od tog broja umrlo je gotovo 70 procenata ranjenih vojnika.

Rad ruske artiljerije kod Spornog

  • Bahmut u klještima

Nakon što je PMC Vagner zauzeo južno predgrađe Bahmuta Kleščejevku, Bahmut (Artemovsk) ulazi u klješta sa severa i juga. Pod vatrenom kontrolom su pravci snabdijevanja autoputevi T0504 i M03.

  • Vagner isporučuje tijelo francuskog legionara

Vagner odgovorio na zahtjev francuske Legije stranaca da im se isporuči tijelo stradalog pripadnika u borbama kod Soledara! Odgovor Vagnera je pozitivan, čeka se transfer!

ISTOK

 

CATEGORIES
Share This