Građani platili dva miliona KM za čuvanje političara

Građani platili dva miliona KM za čuvanje političara

Visina troškova obezbjeđenja štićenih osoba po svim kategorijama osiguranja u proteklih deset mjeseci ove godine na poziciji putnih troškova iznosila je čak 2.023.251 KM.

Taj podatak naveden je u odgovoru direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela (DKPT) u BiH Enesa Karića na poslaničko pitanje parlamentarca Saše Magazinovića, koji je prije 20 dana tražio odgovore o tome koliko država troši novca na čuvanje štićenih osoba.

Povod je bila informacija da je BiH štitila nezakonito penzionera i lidera SDA, Bakira Izetbegovića, na šta nije imao pravo.

Tek nakon pisanja „Avaza“, njemu je ukinuto 24-satno osiguranje, na koje, po zakonu, s obzirom na to da nije dio vlasti, nije imao ni pravo, a policija ga je ipak čuvala.

U odgovoru na poslaničko pitanje Magazinovića, navodi se da su u prvih deset mjeseci ove godine pripadnici Direkcije osiguravali 23 štićene osobe, od čega su četiri iz prve kategorije (članovi Predsjedništva BiH i predsjedavajuća Savjeta ministara BiH).

– S druge strane, ukupno je 11 štićenih osoba iz druge kategorije (ministri u Savjetu ministara BiH, predsjedavajući Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, glavni tužilac Tužilaštva BiH, predsjednik Suda BiH).

Dodaje se i to da su četiri štićene osobe iz treće kategorije (zamjenici predsjedavajućih Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH) te četiri štićene osobe po odluci direktora Direkcije.

Ako se uzme u obzir da od 23 štićene osobe policija štiti predsjednika Suda i glavnog državnog tužioca, jasno je da su građani platili dva miliona KM za čuvanje političara.

Da stvar bude gora, na dnevnoj bazi za osiguranje štićenih osoba angažovano je 60 policijskih službenika i 26 službenih vozila Direkcije.

(Avaz)  Foto: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

CATEGORIES
Share This