Predlaže se nova metodologija za obračun minimalca

Predlaže se nova metodologija za obračun minimalca

Ministarka finansija RS Zora Vidović smatra da trenutni obračun minimalne plate nije dobar zbog čega će se naredne godine dogovarati i utvrđivati sistem obračuna minimalne plate, kao što postoji za penzije.

Bilo bi jako dobro kada bi se potpisali granski kolektivni ugovori, da svaka grana ima svoju minimalnu platu – navela je Vidovićeva i izrazila nadu da će se sindikat i poslodavci u narednom periodu usaglasiti o toj metodologiji.

U Republici Srpskoj je definisano da se socijalni partneri Ekonomsko-socijalnog savjeta dogovaraju oko utvrđivanja najniže plate.

To su predstavnici sindikata, poslodavaca i članovi Vlade RS.

Međutim, taj dogovor u posljednje vrijeme se ne postiže zbog čega Vlada RS donosi odluku o utvrđivanju zakonski zagarantovane najniže plate.

Trenutno je minimalna plata u Srpskoj 650 maraka.

Ako bi se minimalna plata određivala kao najniža zagarantovana penzija u Republici Srpskoj, onda bi minimalac iznosio 50 odsto od prosječne plate iz decembra prethodne godine.

S tim da, kako je to zakonski definisano, postoji nekoliko pragova do 15 godina staža, od 15 do 20 godina staža, od 20 do 30 godina staža, od 30 do 40 i više od 40 godina staža.

(Srpakainfo)

CATEGORIES
Share This