„Daily mail“: Nestašica u Londonu a izobilje u ruskom selu, sada je red na Britaniju da pati!

„Daily mail“: Nestašica u Londonu a izobilje u ruskom selu, sada je red na Britaniju da pati!

Širom Britanije vlada nestašica i ograničenje kupovine voća i povrća, paradajza, krastavca, paprike, zelene salate, praziluka i malina, za razliku od Ruske Federacije

Za razliku od prije 40 godina kada su građani Velike Britanije na televiziji posmatrali jadne Ruse pod komunističkim režimom koji čekaju u redovima za osnovne životne namirnice, poput jaja i hleba, sada je došlo vreme na Engleze da pate. Ovako britanski „Dejli mejl“ opisuje nestašicu hrane koja već više mjeseci vlada u tamošnjim marketima.
Širom Britanije vlada nestašica i ograničenje kupovine voća i povrća, paradajza, krastavca, paprike, zelene salate, praziluka i malina.
List je, sa druge strane, napravio poređenje sa ruskim gradićem Permom, smeštenom na obali rijeke Kame i na obroncima Urala, granici između  Evrope i Azije.
Kako „Dejli mejl“ primećuje, njihovi rafovi su prepuni sveže hrane i ruske državljane pod vladavinom Vladimira Putina fotografije praznih korpi u susjednoj zemlji ne pogađaju.
„Mnoge osnovne namirnice daleko su skuplje nego u Rusiji“, piše list.
Stanovnici Perma i drugih dijelova Rusije imaju dosta jeftinu hranu, kao i energente koji omogućavaju da se povrće uzgaja u toplim staklenicima tokom zime. Rusija takođe može da uvozi velike količine voća, na primjer iz Irana, koji uživa u toplijoj klimi.

Takođe, primjećuju, da u ovom gradu ne postoji ni zabrinutost oko grijanja domova, ni kupovine jeftinog i lako dostupnog benzina ili dizela.
Konstatovali su i da je porez na dohodak u Rusiji iznosi samo 13 odsto za one koji ostvare dobit od 163.000 funti godišnje, u poređenju sa 40 ili 45 procenata za one sa visokim zaradama u Britaniji.
„Kriza, kakva kriza? Živimo svoje živote normalno uprkos situaciji u Ukrajini. Gledamo prazne police u Britaniji. Mi smo u Rusiji, radimo ovde i uopštej ne trpimo zbog sankcija Zapada“, za „Dejli mejl“ ispričali su Britanac Džon (67) i  njegova supruga Ruskinja Helena (51).

Inače, inflacija je u Rusiji pala na četiri odsto, u poređenju sa 10,1 odsto u Velikoj Britaniji. Prema podacima Kancelarije za nacionalnu statistiku za 2022. godinu, prosječan prihod po osobi u Rusiji je manji od 14.000 funti, u poređenju sa 33.000 funti u Velikoj Britaniji.
Podsjećamo, Velika Britanije je u više navrata uvodila sankcije Rusiji, što je direktno uticalo na snabdijevanje tržišta energentima i naftnim derivatima, a s tim u vezi i nestašicu hrane u ovoj državi.
Cafe ba
CATEGORIES
Share This