Cijene zlata skočile na rekordno visok nivo: Neprikosnovene poluge najbolje prolaze zbog smanjenja kamata

Cijene zlata skočile na rekordno visok nivo: Neprikosnovene poluge najbolje prolaze zbog smanjenja kamata

Zlato je poraslo na rekordno visok nivo nakon što su Federalne rezerve snizile referentnu kamatnu stopu za pola procentnog poena u srijedu, u agresivnom početku promjene politike za jačanje tržišta rada i jačanje ekonomije SAD.

Očekivalo se da će Fed smanjiti kamatne stope nakon više od godinu dana njihovog držanja na najvišem nivou u posljednje dvije decenije, ali trgovci i prognostičari su bili podijeljeni oko toga koliko će prvo smanjenje biti agresivno.

Zlato, koje obično ima koristi od nižih stopa, poraslo je za čak 0,8% na najnoviji najviši nivo od 2.590,13 dolara u Njujorku.

Cijene zlata su ove godine drastično porasle, skočivši za više od 25% na uzastopne rekordne vrijednosti. Dok je rast početkom 2024. bio podržan potražnjom sa tržišta u razvoju — posebno centralnih banaka i azijskih potrošača i investitora — fokus se posljednjih mjeseci direktno pomjerio na Fed i izglede za američku ekonomiju. Neprinosne poluge imaju tendenciju da imaju koristi u okruženju niske stope, a brige oko recesije teraju investitore da traže sigurnost u zlatu.

Trgovci na finansijskim tržištima mesecima su raspravljali o veličini prvog smanjenja kamatnih stopa američke centralne banke, analizirajući ekonomske podatke i primedbe kreatora politike. Prometno zlato dostiglo je višestruke rekordne vrednosti tokom protekle nedjelje, pošto su investitori na ovonedjeljnom sastanku procijenili mogućnost da Fed snizi stope za više od četvrtine procentnog poena, piše SEEbiz.

CATEGORIES
Share This