Cijene nafte pale na najniže nivoe u ovoj godini

Cijene nafte pale na najniže nivoe u ovoj godini

Slabljenja potražnje za “crnim zlatom”: Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošle sedmice pale više od 11 odsto, zaronivši na najniže nivoe u ovoj godini, jer se trgovci plaše recesije, a time i slabljenja potražnje za ‘crnim zlatom’.

Cijena barela na londonskom tržištu potonula je prošle sedmice 11,1 odsto, na 76,10 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 11,2 odsto, na 71,02 dolara.

Na samom početku prošle sedmice cijene su nafte porasle jer je na snagu stupio embargo Evropske unije na rusku naftu koja se doprema brodovima.

Uz to, Unija je, zajedno sa članicama G7, odredila limit za cijenu ruske nafte, 60 dolara, kako bi smanjila ruske prihode od prodaje nafte.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici, uključujući Rusiju, potvrdili su, pak, na redovnoj sjednici odluku s smanjenju proizvodnje za dva milijona barela dnevno.

Sve je to podržalo cijene ‘crnog zlata’. No, od polovice sedmice cijene nafte našle su se pod pritiskom nakon slabih gospodarskih pokazatelja iz SAD-, Kine i Europe.

Osim toga, trgovci se plaše da će američko gospodarstvo, najveći svjetski potrošač nafte, uroniti u recesiju, na što su upozorili čelnici nekoliko najvećih banaka i mnogi analitičari.

Po njima, pitanje je samo hoće li recesija biti plitka ili dublja.

Posljedica je to visoke inflacije zbog čega američka središnja banka od početka godine agresivno povećava ključne kamatne stope.

Posljednja sjednica Feda u ovoj godini održava se ovoga tjedna, a nakon serije povećanja kamata za 0,75 odstotnih bodova, na tržištu se procjenjuje da će čelnici središnje banke podignuti kamate za 0,50 odstotnih bodova.

Ovoe će sedmice sjednice održati i britanska te europska središnja banka. Od obje se očekuje daljnje povećanje kamata za 0,50 odstotnih bodova, što bi trebalo oslabiti inflaciju.

No, viši troškovi zaduživanja usporiće ekonomskih aktivnost, što će značiti i slabiju potražnju za naftom.

Zbog ruskog napada na Ukrajinu, cijene su nafte u martu snažno porasle i u jednom razdoblju dostigle i 140 dolara po barelu, najviše razine od 2008. godine, prenosi N1.

No, kako su zbog visoke inflacije središnje banke u svijetu počele agresivno povećavati kamatne stope, cijene su nafte postupno padale prema razinama od prije ruske invazije.

Posljednjih se dana, pak, cijene nafte kreću oko najnižih razina u ovoj godini.

 

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This