Bankrot koji niko nije očekivao: Zatvara se služba za dostavu hrane

Bankrot koji niko nije očekivao: Zatvara se služba za dostavu hrane

Usled krize mnoge firme u Nemačkoj proglašavaju bankrot.

Čini se kako teška situacija nije zaobišla niti firmu „Yababa“ koja je imala podružncie u 40 gradova i bavila se dostavom tzv. etničke hrane, odnosno „halal“ hrane, prenosi Fenix magazin.

Nemački mediji pišu kako je bankrot firme, koja je specijalizovana za arapsku i tursku hranu (sve halal), zapravo iznenađenje jer se smatralo kako uspešno posluje.

Kako izveštava portal Lebensmittel Zeitung (LZ), firma je bankrotirala zbog finansija. Kompanija je očekivala kako će profit ostvariti u maju, ali nisu imali dovoljno finansija da izdrže do tada.

Šta je etnička dostava?

Služba za etničku dostavu specijalizovana je za hranu iz određene regije ili iz određene kulture. Na primer, Yababa je dostavljala samo halal hranu iz tursko-arapske regije. Pojam „halal“ na arapskom znači dozvoljeno ili čisto, a koristi se za hranu i piće koji su dopušteni pripadnicima islamske religije, odnosno muslimanima. Inače, oznaka halal na proizvodu garant je da ne sadrži sastojke koji su islamskim propisima zabranjeni.

Prema informacijama Yababe, koje su preneli nemački mediji, firma je aktivna u preko 40 gradova i ima do 50.000 kupaca. U Severnoj Rajni-Vestfaliji se arapsko-turska služba dostave može pronaći u velikim gradovima kao što su Keln, Dortmund, Esen, Bohum i Duizburg, ali i u brojnim malim mestima.

(B92)

CATEGORIES
Share This