Kojić: Put BiH ka EU nije moguć na bazi protektoratskog parlamentarizma

Kojić: Put BiH ka EU nije moguć na bazi protektoratskog parlamentarizma

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić /SNSD/ izjavio je danas Srni da je srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović jasno i glasno, pa još i na engleskom jeziku, na sjednici Savjeta bezbjednosti UN u Njujorku iznijela čvrste i principijelen stavove Republike Srpske u pogledu neminovnosti da “vladavina u BiH mora biti u rukama Ustava i građana, a ne stranca koji donosi despotske dekrete”.

– BiH se ne može kretati ka EU ako ima uspostavljen sistem protektoratskog parlamentarizma, jer to nije svojstveno modernim državama –  smatra Kojić.

On ističe da je posebno važno to što je Cvijanovićeva juče napustila sjednicu u vrijeme kada se Savjetu bezbjednosti obraćao Kristijan Šmit.

– To je jasna i njena, ali i poruka parlamentarnih stranaka Republike Srpske da mi ne priznajemo Šmita jer niti je legalan niti je legitiman u BiH. S druge strane, važno je da je Cvijanovićeva jasno izrazila stav da nametanje odluka putem OHR-a ili kroz djelovanje Ustavnog suda BiH, takođe uz učešće stranaca, ne smije biti način za razvoj BiH, jer je jedini način za njen opstanak i napredak dogovor i kompromis entiteta i njihovih institucija u skladu sa Dejtonskim sporazumom – naglašava Kojić.

On je istakao značaj odluka koje donosi Narodna skupština Republike Srpske, a posebno na planu zaštite imovine, koje je precizno definisano kao pitanje entiteta, na šta je srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH vrlo jasno skrenula pažnju predstavnicima međunarodne zajednice.

– Ovdje je jasno da se pokušava održati sistem parlamentarnog protektorata, kojim se preko predstavnika međunarodne zajednice pokušavaju nametnuti odluke, što je to nedopustio pošto se na taj način gubi smisao parlamentarizma u BiH – upozorava Kojić.

To, ističe on, niti je normalno niti je svojstveno, bilo kojoj modernoj državi u Evropi.

Prema njegovim riječima, za BiH i njene građane bitne su samo odluke koje donosi parlament BiH, Narodna skupština Republike Srpske i Parlament Federacije BiH, a što je u skladu sa Ustavom BiH i Dejtonskim mirovnim sporazumom.

– Međutim, Bošnjaci to očigledno ne žele, isključivo potpomognuti predstavnicima takozvane međunarodne zajednice. BiH se ne može kretati ka EU ako ima uspostavljen sistem protektoratskog parlamentarizma, jer to nije svojstveno modernim državama – poručio je Kojić.

SRNA

CATEGORIES
Share This