Zasluženi odmor: Srpski pas Zigi ide u penziju, odradio je dobar posao sa spasiocima u Turskoj

Zasluženi odmor: Srpski pas Zigi ide u penziju, odradio je dobar posao sa spasiocima u Turskoj

Zemljotres koji je pogodio Tursku i Siriju 6. februara odnio je desetine hiljada života. Spasioci iz cijelog sveta borili su se za svakog čovjeka, a među prvima koji su došli u Tursku bili su srpski spasioci.

Po okončanju misije svečano su ispraćeni iz Turske i svečano dočekani u Srbiji.

Za RTS kažu da je potraga za preživjelima izgledala kao traganje za iglom u plastu sijena. Strah nas nije sputavao, već motivisao da tragamo dalje, poručuju vođa tima Davor Vidović i vodič psa Zigija, Mili Radojević.

Srpski spasilački tim spasao je živote tri osobe u Turskoj, zbog čega su zaslužili zahvalnost naroda te zemlje, a Srbiju učinili ponosnom. Tokom svoje misije pronašli su i tijela 23 osobe.

Po povratku u Beograd dočekali su ih članovi porodice, a oni su poručili da su obučeni, opremljeni i spremni da se uhvate u koštac sa svim izazovima koji se stave pred njih.

Šef srpskog spasilačkog tima Davor Vidović rekao je da je 26 godina u službi, ali da se ovako nešto doživljava jednom u životu.

Vodič psa Zigija, Mili Radojević, kaže da mu je najupečatljivije po dolasku u Tursku bilo to što su zatekli haotično stanje, veliku gužvu na putevima, a očekivali su pustoš.

Svako jutro vođe timova išli su na sastanak u štab gdje bi dobijali zadatke – koje oblasti treba pretražiti. Imali su, kažu, sreće što je preko dana bilo sunčano, ali su noći, koje su provodili, u šatorima bile veoma hladne.

– Non-stop su se čule sirene. Osjećali smo podrhtavanje tla veoma često i djelimično bi se ponekad čuli jauci. Ekipe bi odmah pokušale da dođu što prije do žrtava, to je bio znak da kopamo, da se borimo – priča Davor Vidović.

Prilikom akcije spasavanja korišćene su radne mašine, prenosi Blic.

– To je bilo mnogo slojeva betona, veoma teški dijelovi konstrukcije. Velike radne mašine su ih podizale, a naša uloga je bila da uz pomoć Zigija i opreme koju imamo pokušamo da lociramo gdje su žrtve i koordiniramo radne mašine i usmjeravamo gdje da se sklanjaju ploče, da bismo tim džepovima pristupili – objašnjava Vidović.

Akcija spasavanja 17-godišnje djevojke

Prva osoba koju je naš tim spasao bila je 17-godišnja djevojka. Pas Zigi je bio taj koji je ukazao gdje se ona nalazi.

– Zgrada je bila porušena, u donjem dijelu bili su tzv. džepovi, elementi gdje može da struji neki vazduh i pas može tu da locira miris. Zigi nije odreagovao kao inače, kad osjeti miris on laje, pokaže izvor mirisa. Ovaj put nije lajao, ali je dao do znanja da nešto postoji, vraćao se na isto mjesto, markirao i njuškao i od mene tražio pomoć. Tu ima mnogo mirisa, od kućne hemije, specifičnog mirisa mrtvih na cijeloj ruševini, što zbunjuje psa. Ali, poznavajući njega, prenio sam da tu nešto ima, da je neko živ – ispričao je Radojević.

Vođa tima objašnjava da su na osnovu savjeta Radojevića naložili da mašine pomjere veliki komad betonske ploče i tada su čuli glas koji ih doziva.

– Počeli smo odmah sa pripremnim radnjama za njeno oslobađanje, lokalni spasioci koji su bili s nama su bukvalno poletjeli, to je bio zajednički rad, mukotrpan rad, dok nismo uspjeli da je izvučemo. Spasilački timovi nikad ne odustaju, znate da su šanse sve manje, ali dok ima nade, mi smo tu – rekao je Vidović.

Zigi ide u zasluženu penziju

Spasioci ističu da je potraga za preživjelima izgledala kao traganje za iglom u plastu sijena.

Opasnost po same spasioce je postojala, ali strah njih ne sputava, već motiviše da tragaju dalje, kaže Radojević.

Na pitanje da li se Zigi plašio, Radojević napominje da se više on plašio za Zigijev život.

– Više sam se ja plašio, kao vodič ja pazim i o njemu, koliko god da želim nekome da pomognem, postoji strah – šta ako moj pas uđe u neku rupu i da za njega više nema spasa, to je možda najteže – rekao je Radojević.

Sa svojih devet godina, Zigi ide u zasluženu penziju. On je sada učitelj za mlade pse.

– Spremamo mu nasljednike, Zigi će biti učitelj za nove mlade pse, nadamo se da će biti isto tako uspješni – rekao je Radojević.

Četrdeset pet vatrogasaca-spasilaca sa spasilačkim psom Zigijem, spasilačkom opremom i devet vatrogasnih vozila iz Beograda, Kragujevca, Bora, Novog Sada, Valjeva, Užica i Niša, upućeni su po nalogu predsjednika Aleksandra Vučića i ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, odmah nakon razornog zemljotresa koji je pogodio Tursku kako bi pomogli prijateljskom narodu u Turskoj.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This