Narko bande iz BiH i komšiluka pronašli utočište u Austriji

Narko bande iz BiH i komšiluka pronašli utočište u Austriji

Narko banda sa Balkana otkrila je Linz kao svoje novo tržište i u roku od dvije godine su preplavili grad heroinom. Još od 2021. godine, policija Linza je uočila ovu pojavu, a onda su slučajevi počeli da se redaju jedan za drugim.

Njihove shema podrazumijeva veliki broj dostavljača, koji drogu u Linz donose iz Beča, a u Beč je došla upravo s Balkana. Navodno, koliko god robe da imaju, rasprodaju je za svega par dana.

U jednoj od posljednjih akcija uhapšeni su dileri iz BiH (40), Srbije (20) i Crne Gore (21). Njih trojica su odmah po hapšenju priznali da su prodali između 200 i 500 grama heroina. Prema riječima javnog tužioca Linza, svi uhapšeni su mahom beskućnici, bez novca, a ujedno i sami su ovisnici.

Ova narko banda s Balkana je otišla toliko daleko da su čak u Linzu regrutovali neke nove ljude. Ti novi ljudi, mahom iz Linza, dilerima s Balkana obezbjeđuju smještaj te im pomažu u pranju novca i tako ih regrutuju u „posao“.

Iz tog kruga novoregrutovanih, prije par dana uhapšena su petorica dilera, a kod njih je pronađeno ukupno 13 kilograma heroina, čija je ulična vrijednost oko više od pola miliona eura, pišu austrijski mediji.

Samo kod jednog je pronađeno 6,6 kilograma heroina. Svi uhapšeni pojavit će se pred sudom početkom marta.

(Klix)

CATEGORIES
Share This