Bećirović traži da se ukine regulator za gas u Srpskoj

Bećirović traži da se ukine regulator za gas u Srpskoj

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović uputio je 07. februara 2023. godine u zvaničnu proceduru preporuku za izradu i usvajanje zakona o gasu Bosne i Hercegovine, a koja bi se trebala naći na dnevnom redu predstojeće sjednice Predsjedništva BiH.

Centralno mjesto u prijedlogu člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića ima ukidanje neustavnih entitetskih regulatora i uspostavljanje državnog regulatora za oblast prirodnog gasa sa adekvatnim ovlaštenjima i instrumentima za njihovo provođenje.

Predmetni prijedlog se bazira na odredbama Ustava Bosne i Hercegovine, preuzetim obavezama prema EU i Energetskoj zajednici, a sa ciljem uspostavljanja jasnih pravila u sektoru prirodnog gasa i razvoja tržišta i konkurencije u skladu sa važećim energetskim paketima EU.

– Prijedlog je upućen s ciljem rješenja pitanja diverzifikacije izvora i boljeg snabdijevanja prirodnim gasom, sa boljim cijenama i drugim povoljnijim uslovima za sve građane i narode Bosne i Hercegovine. Takođe, to je važan korak u rješavanju otvorenih postupaka prema BiH od strane Energetske zajednice – stoji u saopštenju.

Energetika je u nadležnosti entiteta

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da je energetika u nadležnosti entiteta.

Shodno tome, o tim pitanjima odlučuje Ministarstvo energetike, odnosno Vlada Republike Srpske, kao i Narodna skupština Republike Srpske, rekla je Cvijanovićeva, komentarišući preporuku za izradu i usvajanje zakona o gasu BiH, koju je u proceduru uputio bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

(BN) Foto:Vijesti.ba

CATEGORIES
Share This