Mudrost: Kako uz tanak novčanik ispoštovati sve običaje?

Mudrost: Kako uz tanak novčanik ispoštovati sve običaje?

Pripreme za Vaskrs privode se kraju. Šaraju se jaja, planira praznična trpeza. Prave se rezovi, vrše kombinacije. Kako uz raspoloživ novac ispoštovati sve što običaj nalaže.

Bliži se Vaskrs, najveći hrišćanski praznik. Vjernici ga provode u krugu porodice, uz tradicionalni praznični ručak. Vaskršnja trpeza ove godine je veliko finansijsko opterećenje, jer je zbog inflacije poskupjelo sve. Tradicija nalaže jedno, a mogućnosti drugo.

Među najskupljim namirnicima ove godine je simbol Vaskrsa – jaje, čija cijena dostiže pola marke za komad, dok je prošle godine jedno jaje koštalo 30 pfeniga. Rasle su i cijene mesa, za oko tri marke po kilogramu. Pa tako ove godine kilogram svinjetine bez kosti košta oko 12 KM, a teletine oko 25 KM.

MESO POSTALO LUKSUZ

Vrtoglava je i cijena pečenja, pa tako kilogram prasetine košta 35 KM, a jagnjetine 45 KM. A cijene prasića za predstojeći praznik mogle bi dostići svoj maksimum. Trenutne cijene idu i do 10 KM, dok je u nekim dijelovima gdje je veći broj uzgajivača, cijena oko devet KM po kilogramu. Jasno je da će se mnogi odreći pečenja na svojoj trpezi.

“Nekad smo jedne godine prodali 600 prasadi. Tada su cijene žive vage prasadi bile dvije, dvije i po do tri marke. Danas je cijena žive vage praseta devet, deset maraka.
Danas imamo naručenih 30 do 50 prasadi za vaskršnje praznike tako da je to desetak puta manje”, kaže Milenko Zupur, vlasnik  “Globusa”, Bijeljina.

Na vaskršnjoj trpezi vrijednih domaćica uvijek se nađe poneki dezert. Da li će to biti torta ili neki kolač, zavisi od dubine novčanika, jer sve je poskupjelo, a kako stvari stoje poskupljenima nigdje kraja.

Mlijeko košta oko 2,60 KM, čak jednu marku više nego lani, a za isti iznos poskupjela je i mliječna čokolada. Kilogram šećera je sa 1,60 KM porastao na 2,28 KM, a brašno sa 1,45 na 1,85 KM.

Uz dobru hranu i dezert ide i piće, što je dodatni trošak. Sve su prilike da će ovaj Vaskrs većina obilježiti skromno i uz mnogo odricanja.

Bn

CATEGORIES
Share This