Uredno naplaćuju, ali i duguju više od dva miliona KM

Uredno naplaćuju, ali i duguju više od dva miliona KM

„Direkcija za izgradnju i razvoj grada“ u Doboju ne gradi ništa, a razvija, vjerovatno, samo vladajuću stranku SNSD, tvrde Dobojlije. Ovo javno preduzeće naplaćuje parking, komunalnu naknadu i kiriju za gradske poslovne prostore, a uz to dobija grantove iz budžeta grada. Ipak, Direkcija za izgradnju i razvoj grada Poreskoj upravi Republike Srpske duguje više od dva miliona KM, a građani kažu da ne vide kuda ide novac koji oni daju za komunalnu naknadu.

Prema podacima Poreske uprave  dug direkcije iznosi preko 2 miliona KM. Direkcija nema rješenja o odgođenom plaćanju duga i nalazi se u postupku prinudne naplate. Kako nemaju bog zna kakve imovine za zaplijenu, moguća su samo dva scenarija: ili će „Direkcija za izgradnju i razvoj grada“ biti blokirani računi ili će dug biti izmiren iz gradskog budžeta, tačnije opet će sav teret spasti na leđa građana.

A Dobojlijama je DIRG-a već na vrh glave. U gradu su ovo javno preduzeće odavno prozvali „servis za prikupljanje harača“ i „glavno uhljebište“ stranačkih kadrova.

Iz dobojskog Udruženja za zaštitu potrošača kažu da postoji niz  problema kada je funkcionisanje Direkcije u pitanju, jer je u prethodne tri godine bilo perko 1000 prigovora, naročito na način prikupljanja komunalne takse.

Dodaju da je DIRG servis gradske uprave i oni kroz programe rada  i izvještaje opravdaju ono što uzmu od građana za uređenje ulica, osvjetljenja i slično.

Ne postoji javni tender za postavljanje parking automata, sporan je priključak za javnu rasvjetu, a poseban problem su parkinzi navodi odbornica PDP-a u gradskoj Skupštini Olivera Nedić.

Nedićeva je tražila da se vrati besplatni parking boračkim kategorijama. Na naše upite o poreskom dugu, gradskoj rasvjeti i da li radnici Direkcije mjesecima ne primaju platu iz ovog javnog preduzeća do zaključenja priloga nisu odgovorili.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This