Milomir Vlašković: Bez praštanja ništa ne bi imalo smisla

Milomir Vlašković: Bez praštanja ništa ne bi imalo smisla

Hristovo Vaskrsenje donosi važne poruke, poruku večnog života, praštanja, mira i ljubavi, rekao je u intervjuu za „Nezavisne novine“ Milomir Vlašković, protojerej stavrofor iz Leposavića na Kosovu i Metohiji.

„Svojim Vaskrsenjem Gospod je iz Ada izveo ljudski rod i uzneo ga u raj. Pre Vaskrsenja, pre tog najradosnijeg događaja u celoj vasioni, prethodili su dani stradanja Gospoda našega Isusa Hrista na koje je on dobrovoljno išao i pretrpeo poniženja, pljuvanje, šamare, raspeće i pogrebenje“, kazao je Vlašković.

NN: Evo za početak da nam kažete koliko je po simbolici Vaskrs bitan praznik jer znamo da je njemu prethodio niz drugih povezanih događaja?

VLAŠKOVIĆ: Hristovo Vaskrsenje donosi važne poruke, poruku večnog života, praštanja, mira i ljubavi. Svojim Vaskrsenjem Gospod je iz Ada izveo ljudski rod i uzneo ga u raj. Pre Vaskrsenja, pre tog najradosnijeg događaja u celoj vasioni, prethodili su dani stradanja Gospoda našega Isusa Hrista na koje je on dobrovoljno išao i pretrpeo poniženja, pljuvanje, šamare, raspeće i pogrebenje.

NN: Šta treba da njegujemo tokom Vaskrsa, odnosno koje vrline bi trebali da ispunjavamo na ovaj najveći praznik?

VLAŠKOVIĆ: Gospod je svojim primerom pokazao i pozvao nas da je naša najveća obaveza praštanje. Praštanje je najdragocenija vrlina koju čovek može imati. Bez praštanja u ovom svetu ništa ne bi imalo smisla.

NN: Nažalost, imamo mnogo siromašnih i bolesnih. Da li samo za Vaskrs treba da pomognemo tim ljudima, te da li postulati hrišćanstva kažu da moramo da im pomažemo tokom cijele godine?

VLAŠKOVIĆ: Crkva se trudi da u danima koji prethode Vaskrsenju okupi i pomogne svim potrebitima, kojih je ovde na Kosovu zaista puno. Crkva se trudi da svima pomogne koliko god može, makar u ovim najradosnijim praznicima kada se svi vernici još više okupljaju oko crkve.

NN: Kako mladi danas proslavljaju Vaskrs na Kosovu? Da li su i oni privrženi crkvi?

VLAŠKOVIĆ: Crkva pored onih starijih, takođe okuplja i najmlađe vernike. Organizuju se Vaskršnje radionice, te se na taj način crkva trudi da im približi značenje Boga i ovog velikog praznika. Takođe, na taj način se trudimo da naši najmlađi makar na trenutak zaborave na svakodnevicu, dok uz pesmu i molitvu svi zajedno slavimo Hristovo Vaskrsenje.

NN: Kako se Vaskrs proslavlja u Leposaviću i koliko je okupljanje oko crkve bitno u ovim izazovnim vremenima na Kosovu?

VLAŠKOVIĆ: Narod na Kosovu i Metohiji sa radošću iščekuje ovaj praznik, ali sa velikom zebnjom i strahom, znajući da se svakog trena situacija može promeniti. Moglo bi se reći da narod na Kosovu i Metohiji živi „Veliki petak“, a radost Vaskrsenja pobeđuje sve naše strahove.

NN: Da li je narod na Kosovu i u Leposaviću privržen crkvi, posebno oko najvećih hrišćanskih praznika?

VLAŠKOVIĆ: Narod je veoma privržen crkvi i u njoj nalazi utehu, snagu i nadu za boljim sutra. Crkva kao svoju osnovnu misionarsku dužnost ima za zadatak da okupi svu svoju pastvu kako bi je podsetila na slavna i teška vremena u kojima su živeli naši sveti preci. Oni su duboko bili svesni kojem rodu pripadaju i šta su nam ostavili u amanet i predali na čuvanje sve naše svetinje. Reči Svetog Kneza Lazara i dan-danas nas opominju i podsećaju da je „zemaljsko za malena carstvo, a nebesko uvijek i dovijeka“.

NN: Koja je Vaša poruka vjernicima povodom najvećeg hrišćanskog praznika?

VLAŠKOVIĆ: Sa iskrenom željom i molitvom da predstojeće praznike provedemo u miru, zdravlju i ljubavi, pozdravljamo našu braću i sestre iz Republike Srpske najradosnijim pozdravom Hristos Voskrese! Vaistinu Hristos Voskrese“!

Nezavisne

CATEGORIES
Share This