Policija ih pratila 4 godine: Počelo suđenje grupi optuženoj za zavjeru za ubistvo Emanuela Makrona

Policija ih pratila 4 godine: Počelo suđenje grupi optuženoj za zavjeru za ubistvo Emanuela Makrona

Juče je počelo suđenje pripadnicima grupe Le Baržol i aktivistima sa krajnje desnice koji su navodno planirali ubistvo francuskog predsjednika Emanuela Makrona 2018. godine.

Kako prenosi Gardijan, navodni zavjerenici planirali su da napadnu Makrona tokom zvanične posjete sjeveroistočnoj Francuskoj, a advokati odbrane navode da nije bilo konkretne ili neposredne prijetnje za predsednika.

Tokom četvorogodišnje istrage policija je prisluškivala telefonske razgovore i tvrde da su postojali planovi za ubijanje migranata i napad na džamije, kao i antisemitske zavjere, ali nijedna od navodnih zavjera nije sprovedena, pa je odsustvo konkretnih krivičnih radnji navelo tužioce da umanje optužbe o zavjeri za sprovođenje terorističkog akta.

Advokatica odbrane Lusil Kolo rekla je da je slučaj tužilaštva zasnovan na ”fikciji da će se desiti nasilni čin”.

Le Baržol, nacionalistička i antiimigraciona grupa koja koristi nadimak koji su lokalni stanovnici Malija dali vojnicima koji su učestvovali u vojnoj operaciji Serval u Francuskoj 2013-14, formirana je na Fejsbuku početkom 2017, a hapšenja su uslijedila nakon dojave francuskim službama bezbjednosti u kojoj se sugeriše da ekstremno desničarski aktivista sa sjedištem u regionu Alpa planira da napadne Makrona u novembru 2018. tokom komemoracije za Dan primirja u Prvom svjetskom ratu u Verdunu na sjeveroistoku Francuske.

Tužioci su tvrdili da se grupa, koja je u jednom trenutku imala 5.000 članova, takođe urotila da otme članove parlamenta i zbaci vladu. Neki sastanci su uključivali vježbu gađanja u paravojnom stilu i obuku prve pomoći.

Tokom racija na imanju članova policajci su izjavili da su pronašli vatreno oružje, uključujući jurišnu pušku M16 i uputstva o tome kako da se napravi eksploziv.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This