Patrijarh Kiril upozorava: Nalazimo se pred trećim svetskim ratom

Patrijarh Kiril upozorava: Nalazimo se pred trećim svetskim ratom

Svet se suočava sa trećim svetskim ratom, čovečanstvo možda neće imati šanse da preživi u slučaju upotrebe oružja za masovno uništenje, a hrišćani i muslimani moraju da pamte „da Bog nije na vlasti, već u istini“, rekao je poglavar Ruske pravoslavne crkve, patrijarh Kiril.

„Danas je svet zapravo suočen sa katastrofalnim sukobom, a neki ga nazivaju trećim svetskim ratom. Ne usuđujem se da kažem da li je to tako, ali, zaista, nagomilao se takav potencijal za konfrontaciju da čovečanstvo neće imati izgleda opstanak ako oružje za masovno uništenje. Moramo da podsetimo – kada kažem ‘mi’, mislim i na hrišćane i na muslimane – da Bog nije u sili, već u istini“, rekao je on, a prenosi Sputnik.

U tom smislu , saradnja Rusije sa islamskim svetom danas je od velikog značaja i predstavlja novu dimenziju, dodao je Kiril.

„Imamo nadu da nismo jedina civilizacija koja ne želi da ide grešnim putem razvoja. Vidimo potencijalne prijatelje i istomišljenike u islamskoj civilizaciji… Siguran sam da će nam dalji razvoj i širenje interakcije između pravoslavlja i islama, uključujući i akademsku sferu, pomoći da se efikasno odupremo iskušenjima, izazovima i iskušenjima naših vreme“, rekao je patrijarh Kiril .

(IN4S)

CATEGORIES
Share This