Rat u Ukrajini, 451. dan – Pala je tvrđava ukrajinske odbrane – Bahmut; Likvidiran komandir jedinice „Edelvajs“

Rat u Ukrajini, 451. dan – Pala je tvrđava ukrajinske odbrane – Bahmut; Likvidiran komandir jedinice „Edelvajs“

Najnovije vijesti sa fronta:

  • Bahmut je pao

Osnivač Grupe „Vagner“ Jevgenij Prigožin saopštio je danas da je Bahmut (Artjomovsk) konačno oslobođen i da se glavni epicentar borbi na frontu sada nalazi pod kontrolom „vagnerovaca“.

Kako prenose mediji, grad je u potpunosti zauzet u 12 časova po lokalnom vremenu (11 časova po srednjoevropskom vremenu).

– Operacija zauzimanja Bahmuta trajala je 224 dana. Bahmutska ‘klanica’ počela je 8. oktobra 2022. godine. 224 dana momci su jurišali na grad. Privatna vojna kompanija ‘Vagner’ dobrovoljno je stupila u ovaj rat i počela je sa oslobađanjem teritorija u cilju zaštite interesa naše otadžbine. Svi zajedno smo funkcionisali kao jedan dobro uigran tim, kao jedna vojska – rekao je Prigožin.

On se zahvalio svima onima koji su se borili i dali život za Rusiju i onima koji su svo vreme podržavali „vagnerovce“.

„Htio bih da se zahvalim ruskom narodu koji nas je podržavao. Hvala poginulim momcima, onima koji su izgubili svoj život u ovom ratu. Hvala i onima koji su sada sa nama u našim redovima“.

Ruski mediji su od ranih jutarnjih sati danas prenosili da je do oslobođenja grada ostalo jako malo, te da su se borbe vodile oko svega nekoliko višespratnica u njegovim zapadnim dijelovima.

Ukrajinska strana još nije zvanično potvrdila informaciju o zauzimanju Bahmuta.

Čeka se i zvanična potvrda Moskve.

Nakon odlaska 60. i 93. Ombr, kao i 241. brigade Teritorijalne odbrane VSU iz jugozapadne periferije Bahmuta, jurišni odredi Vagner PMC-a potpuno su oslobodili grad. Do 25. maja, biće sprovedeno čišćenje teritorije od prisustva ukrajinskih formacija.

Oružane snage Ukrajine izgubile su desetine hiljada ljudi tokom odbrane Bahmuta i Soledara, međutim, dijelovi strateške rezerve nisu bili uključeni.

Nove formacije iz sastava 9. i 10. vojnog korpusa nalaze se u pozadini područja i pripremaju se za kontranapad. U radio-presretanju pripadnika oružanih snaga oružanih snaga, treća dekada maja je primjećena kao mogući početak ofanzive.

Udari Wagnerove artiljerije kod Bahmuta

  • Najvažnije sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

– U pravcu Artjomovska jurišni odredi nastavljaju borbe za oslobađanje zapadnog dijela grada. Likvidirano je više od 95 ukrajinskih vojnika i stranih plaćenika;

Stalno rusko granatiranje na Bahmutskom pravcu

– Ruski sistemi PVO presreli su ukupno 12 projektila američke proizvodnje „hajmars“ i krstarećih raketa „storm šedou“ koje je Kijevu isporučila Velika Britanija. Presretnuta je i jedna avionska bomba američke proizvodnje GBU-32;

– U pravcu Kupjanska za dan je uništeno do 55 ukrajinskih vojnika, kao i haubica D-20;

Udar ruskog „Grada“ na Zaporoški pravac

– U području mesta Kislovka u Harkovskoj oblasti spriječeno je djelovanje ukrajinske diverzantske izviđačke grupe;

– U pravcu Krasnog Limana likvidirane su dvije ukrajinske diverzantske izviđačke grupe. Protivnik je izgubio preko 60 vojnika;

– U pravcu Donjecka za dan je likvidirano do 210 ukrajinskih vojnika, jedan tenk, haubica „krab“ poljske proizvodnje kao i haubica D-20;

– U području Avdejevke uništena su dva skladišta municije i raketno-artiljerijskog oružja 110. mehanizovane brigade ukrajinske vojske;

– U pravcu Južno-Donjeck i Zaporoškom pravcu nanijet je poraz protivniku u području Ugljedara i likvidirano je do 85 ukrajinskih vojnika;

– U pravcu Hersona likvidirano je preko 30 ukrajinskih vojnika;

Rad ruske artiljerije na Hersonskom pravcu

  • Čerevatij potvrdio da Rusi šalju pojačanja u Bahmut

Pored Vagnerovaca, Rusija šalje vazdušno-desantne i motorizovane jedinice u Bahmut, izvjestio je 20. maja Sergej Čerevatij, portparol Istočne operativne komande Ukrajine.

Prema njegovim riječima, zauzimanje Bahmuta ostaje glavni prioritet ruske vojske, napominjući da Moskva želi „neku vrstu trofeja“ za svoje napore.

U protekla 24 sata, ruske i ukrajinske snage su, kako se izvještava, učestvovale u 17 okršaja kod Bahmuta, tokom kojih su 92 ruska vojnika poginula, a 156 je ranjeno, prema ukrajinskim tvrdnjama.

Čerevatiji je dodao da su ruske snage granatirale ukrajinske odbrambene položaje 414 puta.

Rusko granatiranje periferije Bahmuta

  • Rusi tvrde da su likvidirali komandira jedinice „Edelvajs“

Ruski vojnici likvidirali su navodno Nikolaja Golovatjuka, komandanta jednog od bataljona 10. zasebne brdsko-jurišne brigade „Edelvajs“ Oružanih snaga Ukrajine.

Potpukovnik Narodne milicije LNR u penziji Andrej Maročko tvrdi da je Golovatjuk izdavao naredbe da se granatira Luganska republika.

– Likvidacija Golovatjuka je samo još jedna etapa u ispunjavanju zadataka koje je postavio Vrhovni komandant, a to je denacifikacija i demilitarizacija Ukrajine – rekao je on.

Maročko je rekao da je brigada učestvovala u borbama na teritoriji Donbasa od 2015. godine i da je pokušavala da zauzme grad Debaljcevo u DNR tokom operacije Černuhin-Debaljcevo.

– Nacionalistički bataljon Aidar je svojevremeno postao dio ove jedinice Oružanih snaga Ukrajine. Nikolaj Golovatjuk je apsorbovao sve negativne aspekte povezane sa nacionalizmom, radikalizmom i, naravno, fašizmom – tvrdi Maročko.

  • Ukrajinci gađali Mariupolj

Ukrajinske trupe gađale su u subotu ujutru raketama dugog dometa Mariupolj, ali u ovom udaru nije bilo žrtava, piše TASS.

– Jutros je ponovo došlo do granatiranja. Hvala Bogu, nije bilo žrtava. Oni rade sa raketama dugog dometa, njihov tip se precizira – rekao je zvaničnik policije.

Kako je TASS-u precizirao očevidac, oko 06.25 četiri rakete su oborene od strane PVO sistema.

Mariupolj

  • Savčuk: Ruski artiljerci pogodili tri ukrajinske brigade

Artiljerci ruske borbene grupe „Centar“ napali su tri brigade Oružanih snaga Ukrajine (APU) u rejonu Serebrjanski, rekao je za TASS šef pres centra grupe Aleksandar Savčuk.

– U sektoru Torsk u oblasti Serebrjanski, snage i sredstva izviđanja grupe trupa „Centar“ otkrili su kretanje ljudstva i tehnike 81. aeromobilne brigade, 58. motorizovane pješadijske brigade i 25. vazdušno-desantne brigade Oružanih snaga Ukrajine. Uslijed vatrenog udara artiljerijskih jedinica grupe „Centar“, neprijatelj je pretrpio značajne gubitke u ljudstvu i tehnici – tvrdi on.

ISTOK

CATEGORIES
Share This