Milatović: Zajedništvo potrebnije nego ikad, zalagaću se za razvoj dobrosusjedskih odnosa

Milatović: Zajedništvo potrebnije nego ikad, zalagaću se za razvoj dobrosusjedskih odnosa

Predsjednik Jakov Milatović poručio je, na svečanom prijemu u Vili Gorica, da je današnji dan jedna od najvećih prekretnica u modernoj crnogorskoj istoriji, koji će u velikoj mjeri i odlučiti budućnost zemlje.

„Zato su nam više nego ikada potrebni jedinstvo i zajedništvo, jer samo tako možemo napraviti iskorak ka potpunoj demokratizaciji društva i postati dio velike, evropske porodice, kojoj smo oduvijek pripadali. Zato sam odlučan u namjeri da, vršeći predsjedničku dužnost, učinim sve kako bismo postigli stepen društvene kohezije koji je neophodan da bismo nabolje mijenjali sami sebe i ovu našu Crnu Goru“, kazao je Milatović u obraćanju zvanicama.

Poručio je da se nikad više ne smije dozvoliti da se bilo ko osjeća obespravljeno.

„Nikad više ne smijemo dozvoliti da neko zbog drugačijeg političkog opredjeljenja bude uskraćen za uspjeh u životu. Moja misija je Crna Gora jednakih šansi za sve građane, u kojoj su vrijedan rad i obrazovanje glavni faktori za uspjeh u životu. To je moja priča, za koju želim da postane priča svih nas. Zato su večeras sa nama i brojni univerzitetski profesori, ljekari, kulturni stvaraoci, sportisti, predstavnici medija i NVO, koji su u prethodnom periodu dali veliki doprinos društvenim promjenama u Crnoj Gori, na čemu im svi dugujemo veliku zahvalnost“, istakao je Milatović.

Ukazao je na važnost obrazovanja na budućnost crnogorskog društva, rekavši da je zato pozvao najbolje studente. „Upravo oni predstavljaju naš najveći kapital za budućnost.“

„Podjele u društvu, koje svoju genezu nalaze u decenijama dalekim događajima u prošlosti, odvraćaju pažnju svih nas sa krucijalnih tema. Nerijetko su te podjele izazivane i izazivaju se vještački, često sa namjerom da se prikrije višedecenijsko rastakanje opštih dobara i uvećanje ličnih bogatstava, na račun javnog interesa. Umjesto da iznova vodimo davno završene bitke, vrijeme je da izađemo iz busija i okupimo se oko onoga što je zajednički imenitelj svih nas – a to je ljubav. LJubav prema Crnoj Gori i želja za uređenom zemljom i boljim životom“.

Milatović je rekao da su gosti iz inostranstva dolaskom na svečanost pokazali visok nivo uvažavanja Crne Gore, „kako i dolikuje istinskim prijateljima“.

„Zato ću se iskreno i predano zalagati za razvoj dobrosusjedskih odnosa, jer zajedno možemo mnogo bolje i više. Evropska perspektiva je zajednički imenitelj našeg spoljnopolitičkog kursa i vrjednosni orijentir ka kome se moramo još brže kretati. Zato će Crna Gora biti pouzdan i kredibilan partner svima, a ja lično najdobronamjerniji sagovornik i prijatelj predsjednicima država, u regionu i šire“.

Milatović je rekao da će njegovati politiku mira, podržavati i pokretati inicijative „od zajedničkog interesa za sve nas, duboko vjerujući da je svijet u kojem živimo baš onakav kakvim ga i sami stvaramo.“

Novi predsjednik se obratio i građanima.

„Vi koji ste u protekle tri godine, kao i mnogo puta u našoj istoriji, pokazali zrelost i mudrost i kroz izuzetno turbulentan period vjerovali i podržavali mir, stabilnost i napredak u našoj kući, zaslužujete moju zahvalnost, i obećanje da ću se kao predsjednik svih građana voditi samo opštim dobrom“.

Milatović je govorio i o postignućima na polju borbe protiv kriminala, kao i ekonomiji.

„Koraci koje smo kao društvo u posljednjih par godina, prvi put u posljednje tri decenije, napravili u odlučnoj borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, daju nadu da pred našom pravdom nema nedodirljivih. Pravda je možda spora, ali je sigurno da je u Crnoj Gori postala dostižna. Dometi brojnih ekonomskih reformi, uključujući i program Evropa sad, nepovratno su promijenili cjelokupan društveni ambijent, stavljajći ekonomske i socijalne teme u fokus političke borbe. Reforme su u sebi sadržale jak, humani karakter, podižući u značajnoj mjeri životni standard. Prvi put je, u mnogo godina, građanima vraćena nada u bolje sjutra“, dodao je.

Milatović se svim zvanicama zahvalio na prisustvu.

„Ovaj događaj je istorijski za Crnu Goru i njen razvojni put ka demokratskoj, ekološkoj i državi socijalne pravde, zasnovanoj na vladavini prava. Večeras stojim pred vama ispunjen osjećajem ponosa i velike odgovornosti. Ponosa, da kao prvi među jednakima, stanem na čelo zemlje za koju su moji preci i preci mnogih od vas davali živote. Zemlje u kojoj sam rođen i koju sam, gdje god sam bio, nosio u srcu kao najvredniji amanet. Zemlje u koju sam se vratio i u kojom želim da srećno odrastaju i moja i vaša djeca. Odgovornosti – jer sam svjestan nada i očekivanja preko 220.000 građana i građanki koji su mi na izborima ukazali povjerenje. U ovom broju nezabilježeno od uvođenja višestranačja u Crnoj Gori. Svjestan činjenice da je crnogorska istorija svjedočanstvo o stvaranju, žrtvi o odricanju, inspiraciju za obavljanje funkcije predsjednika tražiću u državotvornom nadahnuću Vojislavljevića, Balšića i Crnojevića, slobodarskom pregnuću svetorodne loze Petrovića, antifašističkoj borbi Crne Gore i pregalaštvu poslijeratnih generacija.

„Kažu da zemlju ne čine velikom ni teritorija ni koju zauzima, ni broj stanovnika koje ima, već broj ljudi koji u njoj žive i stepen slobode koji žive u toj zemlji. A malo koji narod je kroz istoriju nosio u sebi toliko slobode i skuplje plaćao svoju cijenu, od ovog našeg, crnogorskog. Zato je priča o današnjoj Crnoj Gori priča o ne samo nama samima, već i o našim precima, koji su svojim gorštačkim rukama, mačem i ognjem, vjekovima prkosili raznim osvajačima, hrabro i ponosno braneći svaki njen pedalj i ginuli za njenu čast i slobodu. Zato danas odajem počast svima koji su čuvali i gradili ovu zemlju, i koji su vrlo često imali različite vizije kakva ona treba da bude. Ali su svi oni, bez izuzetka, bili svjesni činjenice da je ona uvijek bila i da će uvijek biti veća od svih nas pojedinačno“, kazao je Milatović.

Priča o današnjoj Crnoj Gori je, kako je kazao, priča i o našim potomcima, koji će „baš poput nas, voljeti svaki kamen ove zemlje i koji će, nadam se, svitati još ljepše majske zore“.

„Sa takvim uvjerenjem i ja danas stupam na dužnost, zagledan u tradiciju sopstvene porodice, u čijim različitostima vidim sliku današnje Crne Gore. Ali, prije svega vodeći računa o budućnosti moje djece i djece svih nas.“

Milatović je upriličio, sa suprugom Milenom, svečani prijem povodom preuzimanja dužnosti predsjednika. Na svečanosti u Vili Gorica, koja je u toku, očekuje se oko 700 zvanica.

Među gostima su domaći, kao i evropski i zvaničnici iz regiona, predstavnici političkih partija, medija, NVO sektora, pravosudnih institucija, Vojske, vjerskih organizacija, princ Nikola Petrović…

Milatović je današnjim polaganjem zakletve u Skupštini postao novi predsjednik Crne Gore, prenose Vijesti.

Milatović: Kina je nezaobilazni partner

Novoizabrani predsjednik Crne Gore, Jakov Milatović saopštio je da je siguran da će se odnosi Kine i Crne Gore u narednom periodu poboljšati, kako na ekonomskom, tako i na sveukupnom društvenom planu.

Milatović je, u intervjuu za China Media Group, kazao da je Kina nezaobilazni globalni partner, te da bi se rado odazvao pozivu da zvanično posjeti Peking.

Milatović je rekao da su dosadašnji odnosi Kine i Crne Gore bili prijateljski, te da će to tako i ostati za vrijeme njegovog mandata, prenosi portal RTCG.

„Mislim da su odnosi prijateljski. Kina je naš trgovinski partner, Kina je jedna velika zemlja sa kojom Crna Gora ima dobre diplomatske odnose i ja sam i ubijeđen da će to tako i ostati. Sasvim sigurno da postoji način da se dodatno unaprijede i ekonomski odnosi i da se dodatno unaprijedi i trgovinska razmjena”, kazao je Milatović.

On je naveo da je sa pozicije predsjednika Crne Gore rekao da će staviti akcenat na ekonomsku diplomatiju.

„Mislim da u tom smislu unaprijeđenje odnosa između Kine i Crne Gore ima potencijal“, kazao je Milatović za CMG.

Komentarišući ideju Zajednice zajedničke budućnosti, Milatović je kazao da je evidentan razvoj Kine, upravo u posljednjih deset godina i njena sve bitnija uloga u međunarodnom razvoju.

„Moram da kažem da je nesporna razvojna uloga Kine i ta dinamika u okviru koje je Kina u posljednjih 50 godina uspjela da unaprijedi životni standard svog stanovništva i to je jedna velika lekcija mnogim zemljama u razvoju u kontekstu nekih politika koje treba primjenjivati. Mislim da je zaista Kina u tom smislu dobila pažnju cjelokupne međunarodne i naučne i laičke javnosti u kontekstu svog razvoja. Od jedne relativno siromašne zemlje, kakva je Kina bila nakon Drugog svjetskog rata, do trenutno zemlje u razvoju koja već ima jednu značajnu ulogu i u mnogim djelovima međunarodne ekonomije i u mnogim oblastima koje jesu, u naučnom i tehnološkom smislu, u jednoj fazi nevjerovatnog napretka“, dodao je Milatović.

Prema njegovim riječima, Kina je jedan od najvažnijih ekonomskih partnera Evropske unije, pa smatra da će i Crna Gora, kako bude bliže EU, biti sigurnija i za kineske investitore.

„Mislim da je Kina jedan od najvažnijih ekonomskih partnera Evropske unije. Moje stanovište kao predsjednika Crne Gore u narednom periodu će upravo biti takvo. Smatram da postoji dodatni prostor za unapređenje ekonomskih odnosa, kulturne saradnje, kao i studentske saradnje. Radujem se mom doprinosu kada je u pitanju unapređenje cjelokupnih društvenih odnosa Crne Gore i Kine“, zaključio je Milatović.

(IN4S)

CATEGORIES
Share This