Rat u Ukrajini, 360. dan – Blokirani putevi kojim se snabdijevala ukrajinska vojska kod Bahmuta

Rat u Ukrajini, 360. dan – Blokirani putevi kojim se snabdijevala ukrajinska vojska kod Bahmuta

Najnovije vijesti sa fronta:

 • Blokirani putevi kojim se snabdijevala ukrajinska vojska kod Bahmuta

Ruska artiljerija doseže do svih puteva snabdijevanja koji vode u Artjomovsk (Bahmut), zahvaljujući čemu je snabdijevanje trupa otežano, a na nekim mjestima potpuno blokirano, rekao je zamjenik lidera DNR

Snabdijevanje ukrajinskih trupa u Artjomovsku, kojeg Ukrajinci zovu Bahmut, je praktično prekinuto, saopštio je savjetnik lidera DNR Jan Gagin za TASS.

„Naša artiljerija doseže do svih puteva snabdijevanja koji vode u Artemovsk, zahvaljujući čemu je snabdijevanje trupa otežano, a na nekim mjestima potpuno blokirano“, rekao je on.

Gagin je naglasio da ruska vojska nastavlja da napreduje i zauzima grad koji je operativno okružen. Grad se nalazi u dijelu DNR koji kontroliše Kijev i predstavlja važno transportno čvorište za snabdijevanje ukrajinskih trupa u Donbasu. Za grad se vode žestoke borbe, a ukrajinski zvaničnici priznaju da Kijev plaća skupu cijenu za održavanje kontrole nad njim.

Osnivač privatne vojne kompanije „Vagner“ Jevgenij Prigožin rekao je u petak da je selo Paraskovjevka, koje se nalazi na devet kilometara od Artjomovksa, potpuno pod kontrolom ruskih snaga.

Dramatičan snimak bliske borbe:

https://twitter.com/PStyle0ne1/status/1626488336142503937?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1626488336142503937%7Ctwgr%5Eff800bf100b201699b4e1ed99eaa95bf9e9374f2%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.cafe.ba%2Fvijesti%2Fuzivo–video–ukrajinci-bacili-hemijski-otrov-kod-ugledara–avioni-poslije-rata—-

 •  Velt: Očekuje se povlačenje ukrajinske vojske iz Artjomovska

Napredovanje ruske vojske kod Artjomovska primoraće ukrajinsku vojsku da se povuče na drugu liniju odbrane, rekli su evropski eksperti za njemački list „Velt“.

Kako je objasnio komandant Garde Oružanih snaga Austrije, pukovnik Markus Rajzner, Rusija bi imala velike koristi od zauzimanja ovog naselja.

„Ako Artjomovsk bude zauzet, pašće i druga linija odbrane, a ukrajinske trupe će morati da se povuku do Slavjansk-Kramatorska i južnije“, rekao je on.

I Gustav Gresel, vojni analitičar Evropskog savjeta za spoljne odnose, rekao je da očekuje povlačenje Oružanih snaga Ukrajine iz Artjomovska.

„Prije nekoliko dana Rusija je zauzela i obližnju Krasnu Goru, tako da mislim da će i Artjomovsk uskoro doživjeti istu sudbinu“, rekao je on.

Prethodno je zamjenica premijera Ukrajine Irina Vereščuk pozvala stanovnike ovog grada da ga što prije napuste. Ukrajinski mediji su pisali da su arhive državnih institucija počele da se iznose iz grada.

 •  Rogov: Ukrajinska vojska se povlači prema Zaporožju

U pozadini značajnih gubitaka, ukrajinske trupe prikupljaju pojačanje u dijelu Zaporoške oblasti koji kontroliše Kijev, rekao je Vladimir Rogov, predsjednik pokreta „Mi smo zajedno sa Rusijom“, član Glavnog savjeta regionalne administracije za „RIA Novosti“.

Prema njegovim riječima, na frontu kod Zaporožja svakodnevno se uništi oko 15 jedinica ukrajinske teške vojne tehnike (haubice, MLRS sistemi, tenkovi), a pogine oko 150 ukrajinskih vojnika.

 • Zatvara se krug oko Bahmuta

Oružane snage Ukrajine saopštavaju da su ruske trupe:

 1. Zauzele autoput M-03 na skretanju Orehovo-Vasiljevka – južna periferija Paraskovjevke;
 2. Napadaju na Berhovku i Jagodnoe;
 3. Jurišaju na Vasjukovku.

Na osnovu izjava Oružanih snaga Ukrajine, može se pretpostaviti da sada Vagnerovi muzičari završavaju svoj neposredni zadatak (crvene isprekidane linije) – presjecanje transportnih puteva do Artjomovska i stvaranje unutrašnjeg obruča.

Sljedeći zadatak (narandžasta isprekidana linija) je stvaranje spoljašnjeg obruča oko OSU u Artemovsku- Bahmutu.

 • Ukrajinci koriste helikoptere kod Bahmuta

Par jurišnih helikoptera Mi-24PU ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva u karuselu izvodi lansiranje nenavođenih avionskih projektila sa podizanja, nakon čega ispaljuju toplotne zamke.

 • Ruska vojska: Oslobođeno selo u Harkovskoj oblasti, nastavlja se ofanziva kod Donjecka

Oružane snage Rusije oslobodile su naseljeno mjesto Grjanikovka u Harkovskoj oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Kako je precizirano, mjesto Grjanikovka oslobodile su jedinice trupa „Zapad“ ruske vojske prilikom ofanzive u pravcu Kupjanska. Ukrajinska vojska je za dan izgubila do 80 vojnika, tri borbena oklopna vozila, haubicu „msta B“ i samohodnu haubicu „gvozdika“.

U pravcu Krasnog Limana ruske snage likvidirale su preko 100 ukrajinskih vojnika, samohodne haubice „akacija“, „gvozdika“, kao i haubice D-20 i D-30.

Jedinice grupe snaga „Jug“ ruske vojske nastavile su ofanzivu u pravcu Donjecka uz podršku avijacije i artiljerije. U tom delu fronta za dan je likvidirano do 150 ukrajinskih vojnika, sistem „grad“ i samohodna haubica „gvozdika“. Kod Avdejevke i Krasnogorovke uništena su tri ukrajinska skladišta municije i raketno-artiljerijskog naoružanja.

U pravcu Hersona za dan je likvidirano do 20 ukrajinskih vojnika i četiri samohodne haubice „gvozdika“.

U pravcu Južno-Donjeck i Zaporoškom pravcu nanijet je poraz protivniku kod Ugljedara, Prečistovke i Poltavske.

Kod Ugljedara je uništeno skladište municije 72. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine.

Ruski sistemi PVO tokom proteklog dana oborili su 11 ukrajinskih dronova i tri granate ispaljene iz sistema „hajmars“.

 • Ukrajina: Uništili smo najbolji ruski tenk

Ukrajina je objavila da su uništili najbolji i najmoderniji ruski tenk, T-90M.

https://twitter.com/bayraktar_1love/status/1626900259904397312?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1626900259904397312%7Ctwgr%5Eff800bf100b201699b4e1ed99eaa95bf9e9374f2%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.cafe.ba%2Fvijesti%2Fuzivo–video–ukrajinci-bacili-hemijski-otrov-kod-ugledara–avioni-poslije-rata—-

 • Rusi tvrde: Ukrajinci koriste otrovne supstance

Pripadnici ukrajinskih snaga koristili su nedaleko od Ugljedara municiju sa nepoznatim otrovnim supstancama, rekli su za Sputnjik ruski vojnici.

„Ujutro, 16. februara iznad položaja ruskih snaga kod Ugljedara pojavila su se dva neprijateljska helikoptera. Jedan je odmah oboren a drugi je uspio da bombarduje i da na naše položaje baci hemijski otrov“, rekao je sagovornik agencije.

ISTOK

CATEGORIES
Share This