Najsiromašnije države među prvim su poslale pomoć Turskoj nakon zemljotresa

Najsiromašnije države među prvim su poslale pomoć Turskoj nakon zemljotresa

Hvaleći iskrenu međunarodnu solidarnost iskazanu Turskoj nakon zemljotresa koji je koštao života više od 45.000 ljudi, ministar vanjskih poslova Cavusoglu istakao je velikodušnost najmanje razvijenih zemalja.

Najmanje razvijene zemlje bile su među onima koje su požurile pomoći Turskoj nakon što su dva snažna zemljotresa pogodila jug zemlje, uzrokujući razaranja širokih razmjera i desetine hiljada mrtvih, rekao je u nedjelju ministar vanjskih poslova Mevlut Cavuşoglu.Naglasio je da su najmanje razvijene zemlje pokazale solidarnost i da su pokazali da su najrazvijeniji i velikodušniji u srcu.

„Najmanje razvijene zemlje bile su među prvima koje su ponudile podršku i solidarnost tokom najmračnijih dana. Vaša solidarnost nakon zemljotresa pokazala je još jednom da ste najrazvijeniji i velikodušniji u srcu“, rekao je Cavusoglu na petoj Konferenciji Ujedinjenih naroda o najmanje razvijenim Zemlje (LDC5) u katarskoj Dohi.

Podsjećajući na zemljotres, Cavusoglu je istakao: „Iskrena međunarodna solidarnost grije naša srca i daje nam snagu.“

Prvi diplomata Turske također je naglasio potrebu da se podrži razvoj i napredak ranjivih nacija.

„Naše današnje okupljanje u Dohi održava se u vrijeme kada međunarodni sistem doživljava brze transformacije. Najnerazvijenije zemlje su najosjetljivije pred takvim razvojem događaja“, rekao je Cavusoglu u svom obraćanju.

Napominjući da je „kolektivna odgovornost međunarodnih zajednica za potporu razvoju i napretku ranjivih nacija“, Cavusoglu je dodao da Turska „kao dugogodišnji i pouzdan partner LDC-a, daje sve od sebe i ostaje predana.“

Cavusoglu je također pozvao na „prekidanje začaranih krugova koji dodatno otežavaju razvoj“ i rekao da se „globalni ekonomski i finansijski mora reformisati“.

„Moramo pronaći načine za borbu protiv klimatskih promjena, koje najviše pogađaju ove zemlje, iako one nisu učinile ništa da ih izazovu“, dodao je.

Na istoj konferenciji, katarski emir također je naglasio potrebu pomoći Sirijcima „bez oklijevanja“ i podršku naporima Turske da se oporavi od razornog zemljotresa.

(Kliks)

CATEGORIES
Share This