Inflacija u BiH blago pala: Građani se i dalje muče da spoje kraj s krajem

Inflacija u BiH blago pala: Građani se i dalje muče da spoje kraj s krajem

Početak godine donio je novi rast cijena u Bosni i Hercegovini, a cijene proizvoda i usluga mjerene indeksom potrošačkih cijena u januaru 2023. godine u odnosu na prethodni mjesec u prosjeku su zabilježile rast nivoa za 0,5 odsto.

Upoređenju s istim mjesecom prošle godine, cijene su više za 14,1 odsto, te je godišnja inflacija blago pala u odnosu na decembar, kada je iznosila 14,8 odsto, objavila je Agencija za statistiku BiH.

– Stopa opšte inflacije neće tako lako opasti, a temeljna inflacija će nastaviti stvarati pritisak barem tokom prvog polugodišta – upozorili su analitičari Blumberg Adrije.

Na mjesečnom nivou najviše su poskupjeli hrana i bezalkoholni napici i to za 1,2 odsto. Alkoholna pića i duvan, kao i restorani i hoteli su skuplji za 0,6 odsto, a namještaj i kućanski aparati za 0,9 odsto. Zdravstvo i obrazovanje su poskupjeli za 0,2 odsto, rekreacija i kultura za 0,4 odsto, a ostala dobra i usluge za jedan posto.

U januaru je zabilježen mjesečni pad cijena odjeće i obuće za 2,9 odsto, te prijevoza za 0,5 odsto, prenosi Avaz.

Na godišnjem nivou, najveći rast cijena od 22 odsto bilježi prehrana, te stanovanje i režijski izdaci koji su poskupjeli za 15,6 odsto. Namještaj i kućanski aparati su skuplji za 12,9 odsto, restorani i hoteli za 10,1 odsto, a rekreacija i kultura za 9,5 odsto. Obrazovanje je poskupjelo za 2,6 odsto, komunikacije za jedan posto, a ostala dobra i usluge za 8,8 odsto.

Jedini pad cijena zabilježili su odjeća i obuća i to za 2,9 odsto.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This