„Branite klevete i laži“ Dodik „brutalno iskren“ prema novinarima, a evo kako brani kriminalizaciju klevete

„Branite klevete i laži“ Dodik „brutalno iskren“ prema novinarima, a evo kako brani kriminalizaciju klevete

Biću brutalno iskren, čudite me. Ono što ja čujem je da branite klevete i laži, ovim je riječima lider SNSD i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odgovorio na pitanje novinara o Nacrtu izmjena Krivičnog zakonika RS, kojim se kriminalizuje kleveta i uvode drakonske kazne.

Na pres konferenciji nakon sjednice Gradskog odbora SNSD Banjaluka, Dodik je poručio da “niko neće imati problema, ako govori i priča uistinu” i da će u novom zakonskom rješenju “sve biti na nivou najboljih praksi u Evropi.”

– Mi ne jurišamo na novinarsku zajednicu, ali javni prostor je zagađen neistinama, a vi se niste potrudili da to ne bude tako – rekao je Dodik.

On je dodao da očekuje da novinari podrže donošenje ovog zakona.

– To treba da bude naša zajednička priča. U javnoj raspravi ćemo eliminisati sve strahove koji danas postoje. Ja nisam protiv vas, koliko su neki od vas protiv mene – rekao je Dodik.

Očigledno, predsjedniku RS nije svejedno što je povodom najavljenih izmjena zakona, kojima se propisuju kazne i do 100.000 KM za klevetu i uvredu, reagovao OSCE ističući da je to atak na slobodu javne riječi.

– Vidim da ste angažovali čitavu evropsku mašineriju. Kakav OSCE, šta oni hoće! Šta je cilj: da oni koji lažu, nastave sa lažima. Jeste li spremni da branite to? Pa, branite. Ali će se ovaj zakon ipak desiti – poručio je Dodik.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This