Lavrov: Mir uvijek bio prioritet za Rusiju

Lavrov: Mir uvijek bio prioritet za Rusiju

– Želio bih da izrazim svoju zahvalnost našim partnerima na njihovim naporima da traže načine za mirno rješavanje ukrajinske krize. Ne smatramo da su njihove inicijative preuranjene: za rusku stranu mir uvijek ima prioritet nad borbom – rekao je Lavrov za onlajn dnevnik “Lenta.ru”.

On je podsjetio da je ruska strana učestvovala u pregovaračkom procesu sa Kijevom u proljeće 2022. godine i da je pozitivni ishod bio blizu, prenio je TASS.

– Međutim, sve napore su potkopali Anglosaksonci, čiji planovi očigledno nisu uključivali prekid neprijateljstava. Oni su ostali opsjednuti maničnom idejom nanošenja strateškog poraza Rusiji – dodao je Lavrov.

Lavrov je istakao da Rusija dijeli mnoge prejedloge svojih partnera u vezi sa mirnim rješenjem ukrajinskog sukoba, ali Zapad i Kijev odbijaju sve mirovne inicijative.

– Saglasni smo sa mnogim prijedlozima naših partnera, kao što su poštovanje međunarodnog prava i Povelje UN, napuštanje hladnoratovskog mentaliteta, rješavanje humanitarne krize, osiguranje bezbjednosti nuklearnih elektrana, ukidanje jednostranih sankcija i odbijanje upotrebe svjetske ekonomije u političke svrhe – naveo je Lavrov.

On je ukazao da zapadni mentori /ukrajinskog predsjednika/ Vladimira Zelenskog u potpunosti odbijaju bilo kakav oblik deeskalacije.

– Kijevski režim je direktno i odmah odbacio mogućnost razgovora o mirovnim inicijativama koje su predložile Kina, Brazil i afričke zemlje – napomenuo je Lavrov.

Srna

CATEGORIES
Share This