Visoke cijene parkinga u Trebinju: Cjelodnevna karta i do 20 KM

Visoke cijene parkinga u Trebinju: Cjelodnevna karta i do 20 KM

Parkiranje u prvoj zoni na krajnjem jugu Srpske tokom turističke sezone košta tri marke za sat vremena, što je ubjedljivo najviše u Srpskoj, dok je za cjelodnevnu parking kartu u toj zoni potrebno izdvojiti 20 maraka.

Banjalučanin Milan Marić, koji se ove sedmice vratio sa Crnogorskog primorja, za “Glas Srpske” kaže da je još u čudu zbog skupoće parkinga u Trebinju.

– Stali smo u centru da se odmorimo i popijemo kafu pod platanima. Ostao sam u čudu kad sam vidio da sat vremena parkinga košta trostruko više nego u Banjaluci, koja je takođe turistički centar – priča ovaj penzioner ističući da to možda nije puno stranim turistima, ali stanovnicima Srpske i te­ kako jeste.

U najvećem gradu Srpske sat u nultoj i prvoj zoni košta marku, dok je u drugoj zoni pola marke, što je za većinu građana prihvatljivo.

– Živim u naselju Obilićevo i kod zgrade parking nam je besplatan. Kada idem u grad, marka za sat vremena parkiranja u centru nije mnogo ako uzmemo u obzir inflaciju i šta danas možemo kupiti za taj novac – kaže Marić.

Direktor trebinjskog komunalnog preduzeća “Parking servis” Marko Miskin potvrdio je za “Glas Srpske” da u Dučićevom gradu više nema parking mjesta za pola marke i mjesečne karte za deset maraka, jer to, kako kaže, nije realno s obzirom na to da su te zone blizu samog centra grada.

– U toku sezone, odnosno od 15. maja do 15. septembra, karta u prvoj zoni košta tri marke, a u drugoj zoni marku i po. Van sezone započeti sat biće dvije marke, a u drugoj zoni marku – rekao je Miskin.

Prema njegovim riječima, bili su prinuđeni da koriguju cjenovnik zbog modernizacije parkinga, a do znatnijeg poskupljenja došlo je i kada su u pitanju mjesečne karte za stanare.

– Kod nas su bile minimalne cijene mjesečnih karata, u drugoj zoni stanarska karta koštala je deset maraka, a to je skoro centar grada. Nakon poskupljenja oni će mjesečnu kartu plaćati 15 maraka, što smatramo da je prihvatljivo – rekao je Miskin i dodao da u najskupljoj zoni ima samo 250 parking mjesta.

Prema njegovim riječima, poskupljenje parkinga nije uticalo na zadržavanje turista u gradu sunca.

On dodaje da korekcije cijena nikako neće uticati na zadržavanje turista na jugu Srpske.

– Povećane cijene karata nisu rastjerale turiste. Njima je, štaviše, olakšano jer smo uradili modernizaciju parkinga i uveli dva zatvorena parkinga gdje imaju mogućnost kartičnog plaćanja. Stranci tu dođu i to im je veliko olakšanje – kazao je Miskin.

Direktor Turističke organizacije Republike Srpske Miodrag Lončarević rekao je za “Glas Srpske” da je turistima koji dolaze u Srpsku najvažnije da je parking obezbijeđen i da ima video-nadzor.

– Na kojoj god da smo destinaciji, sami biramo u kojoj ćemo se zoni parkirati, a što smo bliže centru, parking je skuplji. Iz razgovora sa turistima vidim da im je najvažnije da je njihovo vozilo na sigurnom – rekao je Lončarević.

Glas Srpske

CATEGORIES
Share This