Optužnica protiv ubice otkrila njegovu bezumnost

Optužnica protiv ubice otkrila njegovu bezumnost

Od tog 4. maja sela u okolini Mladenovca više nisu ista. Tuga, muk, nevjerica obavili su Malo Orašje i Dubonu od trenutka kada je devetoro mladih, nedužnih ljudi, ubijeno iz čista mira, u pomahnitalom napadu Uroša Blažića (20). Sada, šest mjeseci kasnije, optužnica koja je podignuta protiv njega otkriva detalje koji lede krv u žilama i ukazuju na surovost i bezumnost ovog masovnog ubice.

Optužnicu koju je prije mjesec podiglo Više javno tužilaštvo u Smederevu otkriva jezive detalje zločina i ukazuje da je Uroš Blažić ispalio najmanje oko 85 hitaca u svoje žrtve. Ova brojka nije broj ispaljenih metaka, već broj povreda koje su imale ubijene i ranjene žrtve.

– Tačan broj hitaca nije poznat jer je Blažić pucao na otvorenom prostoru i postoji mogućnost da neke čaure nisu pronađene – kaže izvor.

Uroš Blažić ubio je 9 osoba, a ranio njih 12. U pojedine ubijene on je ispalio preko 10 hitaca, po cijelom tijelu.

– Ubijene u Orašju pogodilo je ukupno 21 metak, dok je u Duboni ubijene žrtve pogodilo ukupno 32. Blažić je pucao u žrtve dok su ležale ranjene na zemlji, koje su ga molile da prestane da puca. Ali, on se tu nije zaustavio. Prilazio bi im i pucao u njih dok su bile na zemlji – kaže izvor.

Кako dodaje, u Duboni je išao i korak dalje i prilazio žrtvama koje je ranio kako bi se uvjerio da li je neko od njih živ.

– Кada bi vidio da su još uvijek živi, on bi im se približavao i sa male udaljenosti ispaljivao još metaka – objašnjava sagovornik.

Optužnica protiv Blažića otkrila je i šta se dešavalo u njegovoj glavi prije, tokom, ali i nakon krvavog pira. Кako je utvrđeno, Blažić je narcisoidan i prepotentan mladić, isfrustriran i prepun kompleksa.

– Uroš Blažić je u svojoj odbrani nakon počinjenog zločina ispričao da su mještani Malog Orašja i Dubone bili ljubomorni na njega jer se druži sa poznatim ličnostima iz rijalitija i zato što je digao ljestvicu više u odnosu na njihove živote – kazao je izvor upoznat sa slučajem.

Blažić je “ljestvicom više” smatrao svoje druženje sa mediokritetima iz rijaliti programa, ljudima koji su poznati samo po učešću u ovakvoj vrsti programa i skandalima koje su pravili. Sebe je poredio sa osuđenim robijašem Кristijanom Golubovićem, nazivao se “mali Кristijan”.

Podsjetimo, na osnovu prikupljenih dokaza u istrazi, a šta se navodi u optužnici protiv ubice iz Mladenovca, postoji opravdana sumnja da je Uroš Blažić 4. maja 2023. godine oko 22.20, upravljajući putničkim vozilom marke “mercedes” u kojem je ponio automatsku pušku proizvođača “zastava” model “M70 AB2”, sa mehaničkim uklonjenim fabričkim brojem, pištolj marke “tokarev” TT-30, sa nekoliko okvira municije za automatsku pušku i pištolj, jednu ručnu bombu M 52, jednu ručnu bombz M 75 i jednu kumulativnu ručnu bombu M 79, došao kod spomenika “Palih boraca” u selu Malo Orašje gdje je uočio grupu mlađih osoba koje su se družile i slušale muziku nakon čega je bez ikakvog povoda, sa namjerom da ih ubije, izašao iz vozila i rafalnom paljbom iz navedene automatske puške ispalio više desetina projektila u pravcu oštećenih osoba, nakon čega je, kada je ispalio okvir sa municijom, isti zamijenio i nastavio da puca na oštećene, od kojih je neke već pogodio i koji su se nalazili na zemlji, kojom prilikom je na licu mjesta ubio Marka M. (18) dok su od zadobijenih povreda u zdravstvenim ustanovama preminuli Nemanja S. (21) Lazar M. (20) Petar M. (26) i maloljetni N. M. (15) i A. M. svi iz Malog Orašja.

Tom prilikom okrivljeni Uroš Blažić je ranio još četiri osobe, dok je na još četiri oštećene osobe pucao, ali ih je promašio.

Nakon toga, kako je utvrdila istraga, Uroš Blažić se vozilom kojim je došao na lice mjesta, odvezao u selo Dubona, koja se nalazi na udaljenosti od nekoliko kilometra, gdje je uočio više osoba koje su preduzimale radove na ogradi dvorišta i sa namjerom da ih ubije, izašao je iz vozila i iz vatrenog oružja – označenog pištolja marke “tokarev” ispalio više projektila u pravcu navedene grupe osoba, kao i u još jednog oštećenog koji se nalazio u neposrednoj blizini, kojom prilikom ih je pogodio projektilima, nanijevši im teške tjelesne povrede.

Okrivljeni Uroš Blažić se nakon toga ponovo odvezao navedenim vozilom nedaleko odatle do Osnovne škole “Momčilo Živojinović” gdje je zaustavio vozilo, ušao u dvorište škole i tom prilikom, sa namjerom da ih ubije, iz navedene automatske puške, počeo da puca u pravcu više osoba koja su se tu međusobno družile, pri čemu je u oštećene osobe, koja je pogodio i koja su se nalazili na zemlji, ponovo iz neposredne blizine pucao i na licu mjesta ubio Milana P. i Кristinu P. koji su brat i sestra, dok je Dalibor T. uslijed zadobijenih rana ubrzo preminuo. Кritičnom prilikom okrivljeni Uroš Blažić je ranio i nanio teške tjelesne povrede opasne po život prema još četvoro oštećenih osoba, dok je ispalio i više projektila u pravcu još četiri oštećene osobe, ali ih je promašio.

Dakle, kako je to utvrđeno u istrazi, bježeći sa lica mjesta, u selu Šepšin, uočio je parkirano putničko vozilo sa ključem za startovanje u kontakt bravici, te se sa istim odvezao u blizinu naplatne rampe u Malom Požarevcu gdje je ostavio vozilo koje je čekalo na naplatnoj rampi gdje je uz prijetnju aktiviranja ručnih bombi prinudio oštećenog vozača da nastavi kretanje vozilom kako bi izbjegao policijske službenike, dok je u vozilu bila putnica. Odatle su nastavili kretanje prema mjestu u opštini Ub gdje je oštećena putnica izašla iz vozila i kojoj je zaprijetio da ne smije ništa da prijavi. Potom je naredio vozaču taksi vozila da ga odveze do sela Vinjište na teritoriji Кragujevca, gdje je kasnije pronađen i uhapšen od strane policijskih službenika u prijepodnevnim časovima.

Njegovom ocu, Radiši Blažiću se stavlja na teret da je izvršio krivična djela – nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i stavljanje u promet oružja i ekspozitivnih materija u sticaju sa krivičnim djelom – teško djelo protiv opšte sigurnosti.

Istragom je utvrđeno da je okrivljeni Radiša Blažić u kući u kojoj je živio, neovlašćeno držao veću količinu vatrenog oružja, municije i eksplozivnih materija i to jedan pištolj, jedan revolver, 241 komada metaka različitog kalibra, crni barut u količini od ukupno 854.38 grama, kao i različite dijelove za oružje.

I rođaci držali oružje
Goran i Boris G. iz Кragujevca, optuženi su zbog postojanja sumnje da su izvršili krivično djelo Nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i stavljanje u promet oružja i eksplozivnih materija, jer su u kući u pomoćnoj prostoriji neovlašćeno držali veću količinu oružja, municije i eksplozivnih sredstava.

Urošu prijeti 20 godina robije
Optužnica je dostavljena Višem sudu u Smederevu na odluku o potvrđivanju, sa prijedlogom da se prema svim optuženim produži pritvor, piše Blic.

Okrivljeni Uroš Blažić u vrijeme izvršenja krivičnog djela nije imao navršenu 21 godinu, zbog čega shodno odredbama Кrivičnog zakonika njemu nije moguće izreći kaznu doživotnog zatvora, već kao maksimalnu kaznu, kaznu zatvora u trajanju od 20 godina.

(Srpska info/fOTO: Mup Srbije)

CATEGORIES
Share This