Vojnik oslobođen od krivičnog gonjenja zbog učešća u obilježavanju Dana Republike

Vojnik oslobođen od krivičnog gonjenja zbog učešća u obilježavanju Dana Republike

– Pripadnik Oružanih snaga BiH Slobodan Rudović sa Sokoca oslobođen je od krivičnog gonjenja da je prekršio etički kodeks učešćem na proslavi Dana Republike – 9. januara prošle godine, izjavio je njegov advokat Siniša Mikić.

Mikić je rekao da je tročlano Vojno disciplinsko vijeće Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH donijelo odluku o obustavljanju postupka protiv podoficira za zalihe Glavne logističke baze u Doboju Slobodana Rudovića, koji je osumnjičen da je učestvovao u proslavi Dana Republike Srpske i bio učesnik defilea u sastavu ešalona ruskog moto kluba „Noćni vukovi“ na proslavi u Istočnom Sarajevu.

On je istakao da je 6. decembra prošle godine objavljena odluka kojom je Rudović oslobođen od odgovornosti i dodao da još nije dobio pisani otpravak te odluke koja je objavljena i na snazi.

Mikić je rekao da je u postupku bilo više disciplinskih aspekata, ali da se u suštini potenciralo učestvovanje na obilježavanju Dana Republike Srpske.

„Koliko sam ja upoznat, ovo je jedinstveni postupak i ja sam u ovom predmetu navodio kao argumentaciju da se postupak u cijeloj BiH vodi samo protiv ovog jednog vodnika-magacionera, da pokušavaju trenirati disciplinu na običnim građanima, odnosno zaposlenima u Oružanim snagama i samim tim negativno uticati na odnos građana prema Oružanim snagama“, izjavio je Mikić, prenosi Srna.

On je poručio da oslobađajuća presuda ide u prilog tome da ne postoje zakonske prepreke za obilježavanje Dana Republike Srpske, kao i učešće na svečanosti.

Disciplinski postupak protiv Rudovića pokrenut je u februaru prošle godine.

CATEGORIES
Share This