Slučaj osuđenog pedofila potvrda nesposobnosti MUP

Slučaj osuđenog pedofila potvrda nesposobnosti MUP

Slučaj bjekstva osuđenog pedofila Ivice Miškovića iz zgrade Osnovnog suda u Banjaluci, koji je šokirao javnost u Republici Srpskoj, još uvijek nije riješen, što pokazuje slabost i nesposobnost nadležnih institucija u Republici Srpskoj.

Ovo je rekao šef Кluba poslanika PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Crnadak.

– Кao narodni poslanik pozivam MUP Republike Srpske da u najkraćem mogućem roku informišu Odbor za bezbjednost Narodne skupštine o svim aspektima ovog slučaja, posebno o svim preduzetim mjerama do sada: da li su blokirani izlazi iz grada nakon bjekstva, koliko je vozila kontrolisano, da li su izvršeni pretresi na određenim lokacijama i slično – kaže Crnadak.

Nakon toga, dodaje, ako to bude procjena Odbora za bezbjednost, potrebno je održati i zatvorenu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske, gdje bi se narodnim poslanicima, bez prisustva javnosti, predstavili svi detalji slučaja.

– Ovaj slučaj mora imati prioritet,  a javnost mora znati da li je bilo propusta i, ako jeste, ko je za njih odgovoran – poručuje Crnadak.

Ističe da već tačno sedam dana Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske nije uspjelo da uhvati bjegunca, niti je na bilo koji način informisalo javnost o toku potrage i mogućem kretanju ovog opasnog kriminalca.

– Ovo je potpuno neprihvatljivo i posebno zabrinjava s obzirom na činjenicu da se, prema dostupnim informacijama, radi o čovjeku od 63 godine, sa ugrađenim vještačkim kukom, koji se otežano kreće i koji je bijeg izveo u sred bijela dana u centru Banjaluke – podsjeća.

Crnadak kaže da je ovaj slučaj upozorenje za cijelo društvo i čitav sistem, jer je hrabra majka oštećenog djeteta, prema informacijama iz medija, u prethodne dvije godine morala raditi dobar dio posla nadležnih institucija, kako bi došlo do otkrivanja, hapšenja i izručenja Miškovića Bosni i Hercegovini, kao i do prvostepene presude prošle srijede.

– Seksualno zlostavljanje djece je jedno od krivičnih djela na koje je svako društvo najosjetljivije i nedopustiva je nonšalantnost i nedostatak odgovornosti kod svih nadležnih institucija u Republici Srpskoj po pitanju ovog slučaja – zaključuje Crnadak.

(BN) Foto: BN/Arhiva

CATEGORIES
Share This