Osniva se nova energetska zajednica

Osniva se nova energetska zajednica

Inicijativa mađarskog premijera Viktora Orbana da se osnuje energetska zajednica u regionu i omogući međusobnu razmjenu između zemalja u slučaju kada neka od njih ima viškove, odnosno manjkove, je i više nego dobra, rekao je na Samitu energetike Trebinje premijer Srpske Radovan Višković.

On je rekao da će ovo omogućiti da se zemlja koja ima višak energije može osloniti na ostale članice i ustupiti članici koja ima problem sa snabdijevanjem i tako premostiti potencijalne krize u buudćnosti.

“Republika Srpska je u energetici prepoznala strateške ciljeve razvoja. Mi već preduzimamo mjere za razvoj te oblasti, a naše zakonodavstvo je već u dobroj mjeri usklađeno sa evropskim direktivama. Prednost Srpske je u tome što ima mogućnost da energiju proizvodi iz više izvora, od hidro, solarne, termo do vjetro energije. Energetski smo stabilni i nezavisni u odnosu na okruženje, a možemo da izvozimo viškove“, rekao je Višković.

Srpska je prepoznala svoje strateške ciljeve razvoja, kaže premijer, i dodaje da je njena prednost ta što ima potencijal da u narednih nekoliko godina dotigne proizvodnju od čak 3.000 megavata.

 

CAPITAL: A. P

CATEGORIES
Share This