Inflacija potrošačkih cijena u Velikoj Britaniji porasla na 10,4 odsto

Inflacija potrošačkih cijena u Velikoj Britaniji porasla na 10,4 odsto

Inflacija potrošačkih cijena u Velikoj Britaniji neočekivano je porasla na 10,4 odsto u februaru, podstaknuta povećanjem cijena pića u pabovima i restoranima, pokazali su zvanični podaci u srijedu, dan prije nego što bi Banka Engleske trebalo da objavi novu odluku o kamatnim stopama.

Ekonomisti su predviđali da će indeks potrošačkih cijena (CPI) pasti na 9,9 odsto godišnje u februaru sa januarskih 10,1 i da će se dodatno udaljiti od oktobarskog maksimuma od 11,1 procenat, prenosi Reuters. Banka Engleske u četvrtak će saopštiti da li ponovo povećava kamatne stope, što bi bilo 11. put zaredom.

Investitori su podeljeni oko toga da li će centralna banka zaustaviti niz povećanja troškova zaduživanja zbog nedavnog preokreta u globalnom bankarskom sektoru. Analitičari ocjenjuju da su nove okolnosti dovele Banku Engleske u izuzetno težak položaj.

Britanska nacionalna statistička agencija saopštila je da je kraj januarskih promocija cijena pića u pabovima i restoranima najveći faktor koji je uticao na inflaciju prošlog mjeseca. Cijene hrane i bezalkoholnih pića porasle su najbrže u poslednjih 45 godina, kao i cijena povrća.

Osnovni CPI, koji isključuje cijene energije, hrane, alkohola i duvana, porastao je na 6,2 sa 5,8 odsto u januaru, dok su stručnjaci prognozirali njegov pad na 5,7 procenata. Godišnja stopa inflacije u sektoru usluga, za koju većina kreatora politike smatra da je dobra mjera osnovnih pritisaka cijena u privredi, porasla je na 6,6 odsto, nakon što je iznosila šest odsto u januaru.

Britanski ministar finansija Džeremi Hant (Jeremy Hunt) rekao je da podaci pokazuju da se očekivani pad inflacije ne može uzeti zdravo za gotovo.

„Pad inflacije nije neizbježan, tako da moramo da se držimo našeg plana da je prepolovimo ove godine“, naveo je Hant.

On je ocjenio da je inflacija iznad 10 odsto „opasno visoka“.

 

Biznis.rs

CATEGORIES
Share This