OEBS pozvao NSRS da odbaci Nacrt zakona o NVO

OEBS pozvao NSRS da odbaci Nacrt zakona o NVO

Šef Misije OEBSA u Bosni i Hercegovini Brajan Ageler uputio je otvoreno pismo narodnim poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) u kojem je izrazio duboku zabrinutost u vezi sa zakonom koji se nalazi u parlamentarnoj proceduri i koji bi mogao da ima ozbiljan i negativan uticaj na sve koji žive u RS.

„Kao što vam je sigurno poznato, vlasti RS su nažalost odlučile da nastave sa postupkom usvajanja zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija.

Ukoliko bude usvojen, taj zakon bi imao veoma značajne i negativne posljedice na ostvarivanje osnovnih ljudskih prava građana u RS, kao i na međunarodne i domaće obaveze Bosne i Hercegovine, uključujući prava sadržana i u Ustavu BiH i u Ustavu RS“, navodi Aggeler.

Iako pogrešno, nazvan „Zakonom o stranim agentima“, ovaj zakon bi, kako je dodao Ageler, ozbiljno narušio pravo na slobodu udruživanja tako što bi u značajnoj mjeri smanjio već ionako nedovoljan i sve manji prostor za funkcionisanje organizacija civilnog društva, nezavisnih medija i predstavnika ljudskih prava u RS.

Taj zakon bi, pored toga, spriječio saradnju sa međunarodnim partnerima i organizacijama, uključujući i one čija je BiH i sama članica.

„Iako su vlasti RS pokušale da prikažu ovaj zakon kao zakon koji promoviše transparentnost, on bi lako mogao da se iskoristi kao sredstvo stigmatizacije i ograničavanja gore pomenutih domaćih aktera, a svi oni već djeluju pod teškim i ograničavajućim uslovima u RS“, dodao je Ageler.

Na kraju, taj zakon bi omogućio zabranu djelovanja organizacija civilnog društva bez postojanja objektivnih i neophodnih kriterijuma.

Imajući u vidu druge regresivne korake kojima se ograničava ostvarivanje osnovnih sloboda u RS, uključujući nedavnu ponovnu kriminalizaciju klevete putem izmjena i dopuna Krivičnog zakonika RS, Misija smatra ovaj takozvani „Zakon o stranim agentima“ još jednim ozbiljnim korakom unazad u odnosu prema potpunom ostvarivanju i očuvanju ljudskih prava i osnovnih sloboda.

(Fena) Foto:Arhiv

CATEGORIES
Share This