Dogovoreno, Srpska će dobijati više novca iz državne kase!

Dogovoreno, Srpska će dobijati više novca iz državne kase!

Ministrica finansija Republike Srpske Zora Vidović kazala je prije nekoliko dana u razgovoru za Nezavisne novine da je Republika Srpska dobila veći koeficijent raspodjele prihoda od indirektnih poreza.

„Od 1. jula ove godine, prema analizi koju je napravila Uprava za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH, mi bismo trebali imati koeficijet raspodjele od 34,44 odsto. Takva odluka se nije mogla donijeti dok nije bio izabran ministar finansija (Srđan Amidžić, koji je ujedno i predsjednik Fiskalnog savjeta UIO BiH)“, rekla je Vidović.

Ona je rekla da Republika Srpska i dalje dobija sredstva po koeficijentu raspodjele od 33,35 odsto, nižem od onog kojeg treba imati, zbog čega Republika Srpska već gubi dio sredstava od prihoda od indirektnih poreza, ali i dio novca od poravnanja za prvo tromjesječje.

„Računamo da ćemo, ako ovako ostane, do kraja godine, izgubiti oko 60 miliona KM“, kazala je Vidovićka, izražavajući nadu da će se nakon izbora novog ministra finansija održati sjednica Upravnog odbora UIO na kojoj će se donijeti odluka o novim koeficijentima raspodjele.

Kako je riječ o povećanju od oko 1 posto, to praktično znači da će RS ubuduće dobivati oko 100 miliona KM više nego je dobivala do sada.

(Agencije)  Foto:BN

CATEGORIES
Share This