Vučić: Srbi na KiM danas će pokazati koliko su ujedinjeni

Vučić: Srbi na KiM danas će pokazati koliko su ujedinjeni

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se današnji izbori na Kosovu i Metohiji održavaju u kontejnerima sa više od 500 ljudi “naoružanih do zuba”, ali da će Srbi pokazati koliko su ujedinjeni.

Vučić je rekao da Srbi nisu trebali da učestvuju ni na jednim izborima na Kosovu i Metohiji koje je organizovala Priština, sve dok se ne formira Zajednica srpskih opština.

On je istakao da ga je zaprepastila izjava portparola EU Petera Stana koji je rekao da je razočaran zato što Srbi neće izaći na izbore.

Vučić je rekao da za to nije kriva samo Prištima, već i EU, jer su bili garant sprovođenja Briselskog sporazuma na koji je nekadašnji visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbjednost Katrin Ešton stavila potpis.

– Mi smo do sada učestvovali na četiri ili pet različitih izbornih ciklusa koje je organizovala Priština, a nije trebalo ni u jednom da učestvujemo dok se ne formira ZSO, ili u jednom posle kojeg bi bilo jasno šta su to srpske opštine i da se zatim ide u ZSO – rekao je Vučić novinarima u Batajnici.

On je naveo da Srbi poslije devet i po godina šikaniranja i maltretiranja na svakom mjestu kažu da neće na izbore dok ne bude ostvareno to što je potpisano prije 10 godina.

– Njima su opet krivi Srbi. Kažu od decembra do januara je bilo vremena. Bilo je, ali za šta – za upucavanje dvoje dece nedaleko od Štrpca, za pokušaj ubistva Јovanovića pre neki dan, da se pod takvim uslovima ide na izbore? To nam govore oni koji se kod nas mešaju i kažu petu nacionalnu frekvenciju ima da date nekome. Sram vas bilo – poručio je Vučić.

On je zato pozvao Srbe da pokažu da nisu “šaka zobi koju mogu pozobati” kada im padne na pamet.

Odgovarajući na pitanje novinara šta će biti sa Srbima sa Kosova i Metohije koji nemaju prištinski pasoš i ne mogu da putuju ni pošto je samoproglašeno Kosovo dobilo viznu liberalizaciju, predsjednik Srbije je rekao da se o tome razgovara i da vjeruje da će taj problem biti riješen do 1. januara sljedeće godine.

Komentarišući stanje na Kosovu i Metohiji i da li postoji mogućnost sukoba, Vučić je rekao da će Srbija dati sve od sebe da sačuva mir, a da je situacija u regionu veoma složena.

– Јa više od toga ne mogu da kažem na ovaj dan – dodao je Vučić.

SRNA

CATEGORIES
Share This