„Neću prihvatiti ni formalno niti neformalno priznanje tzv. Kosova i njegov ulazak u UN“

„Neću prihvatiti ni formalno niti neformalno priznanje tzv. Kosova i njegov ulazak u UN“

– Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da neće da učestvuje u implementaciji određenih stvari i da će ponoviti ono što je rekao i Makronu, i Šolcu, i Borelju, i svima drugima, a to je da dok je predsednik neće prihvatiti ni formalno niti neformalno priznanje tzv. Kosova i njegov ulazak u UN.

„A posle gledajte šta ćete da radite. U Skupštini sam to rekao već 50 puta, večeras ponovio 10, ako treba i 11 put ću, jer vidi da Vam nije jasno. Borelj krajem marta ide u Severnu Makedoniju kaže da dođemo tamo, pa kakav je to rok“, rekao je Vučić za RTS.

On je kazao da će na Evropskom savetu 24. marta biti izneto šta je Srbija uradila i da, ako ne radi dovoljno neće biti otvaranja klastera.

„Pritisaka će biti. Razgovori neće trajati unedogled“, rekao je on i rekao “da Srbija nije potpisala taj plan“.

„Jel Srbija potpisala to, šta me pitate, ne znam šta još da vam kažem?“, rekao je Vučić.

Na pitanje da li postoji opasnost od sankcija, on je rekao da za sada ne postoji jer „razgovaramo“.

Kako je rekao, radiće se na implementacionom planu kako da se uredi regionalno predstavljanje, “carinski pečati Borka Stefanovića“, promet kapitala i usluga, prava za srpsku crkvu.

Na pitanje šta će biti sa predlogom, on je kazao da će postati okvir za pregovaračke procese.

Na pitanje šta je sa ZSO, on kaže da postoje četiri sporazuma o ZSO – osnovni iz 2013, drugi je delokrugni mandat upravljačkog tima, treći je plan implementacije sporazuma i četvrti je prvi sporazum o principima.

„Ono što je za nas važno, osim nadležnosti, jesu jačanje lokalne demokratije, izvršavanje nadzora nad razvojem lokalne ekonomije, obrazovanje, socijalna i zdravstvena zaštita, urbano i ruralno planiranje, životni uslovi za povratnike, za istraživačke aktivnosti, ali može da promoviše i zajedničke interese članica ZSO i predstavlja ih ispred centralnih vlasti u Prištini“, rekao je Vučić.

Kako je dodao, svrha je da obavlja javne usluge, monitoring nad sprovođenjem ciljeva, pravljenje drugih asocijacija i dodatne nadležnosti.

„Sastoji se od skupštine predsednika, saveta, odbora i administracije, dakle. Bave se i imaju pravo na pokretnu i nepokretnu imovinu, svoje kompanije, simbole, zastavu, da zaključuju ugovore.  odluke se donose dvotrećinskom većinom. Potrebno vam je sedam od 10“, rekao je Vučić.

(Tanjug) Foto: Printskrin/RTS

CATEGORIES
Share This