Rat u Ukrajini, 370. dan – Zatvoren obruč oko Bahmuta; Prijeti opkoljavanje Avdejevke

Rat u Ukrajini, 370. dan – Zatvoren obruč oko Bahmuta; Prijeti opkoljavanje Avdejevke

Najnovije vijesti sa fronta:

  • Najvažnije iz brifinga ruske vojske:

– U pravcu Donjecka likvidirano skoro 350 ukrajinskih vojnika, a uništena su i dva borbena oklopna vozila, četiri automobila, haubica D-20 i dvije haubice D-30;

– Na području Krasnog Limana likvidirano skoro 120 ukrajinskih vojnika, uništena četiri borbena oklopna vozila, samohodna haubica „akacija“;

– U pravcu Hersona uništeno skladište municije ukrajinske vojske;

Ruski napad tenkovima na Marinku

– U pravcu južnog Donjecka i Zaporožja ubijeno ili ranjeno skoro 45 neprijateljskih vojnika, uništena dva borbena vozila pešadije, tri kamioneta i skladište municije;

– U pravcu Kupjanska ukrajinske snage izgubile skoro 25 vojnika i dva vozila;

– PVO sredstva oborila su šest projektila sistema „hajmars“, a uništeno je osam ukrajinskih dronova

Baspilotni dron kamikaza „Kub“ uništava kamion sa municijom kod Ugledara

  • Pomoć u Bahmut onemogućena

Artjomovsk /Bahmut/ je izgubljen za Ukrajinu, sada je pitanje samo kada će doći do zauzimanja grada, izjavio je savjetnik vršioca dužnosti lidera Donjecke Narodne Republike Jan Gagin.

Prema njegovim riječima, ruske snage djeluju praktično u centralnoj oblasti Artjomovska.

Grad gori, neprijatelj nas davi – kaže ukrajinski vojnik u Bahmutu

Iako grad još nije opkoljen, protivnik nema mogućnosti da dovozi novu tehniku i municiju, niti da rotira snage.

„Već je jasno da je Ukrajina izgubila Artjomovsk, pitanje je samo koji će biti datum kada se to dogodi. Teško je, međutim, davati prognoze. Glavno je da se Artjomovsk sada dobro kontroliše. I protivnik sam priznaje da ne može da snabdijeva svoj garnizon, koji je praktično osuđen na propast“, rekao je Gagin za televizijski kanal „Rusija 1“.

Gagin je dodao da su u okolini grada uočeni tenkovi „leopard“.

  • Situacija oko Bahmuta „ekstremno napeta“

Komandant ukrajinskih kopnenih snaga, general-pukovnik Oleksandr Sirskij izjavio je danas da je situacija oko opkoljenog Bahmuta „ekstremno napeta.“

„Uprkos značajnim gubicima, neprijatelj je ubacio u bitku najspremnije jurišne odrede Vagnera koji pokušavaju da probiju naše odbrambene linije i opkole Bahmut“, izjavio je Sirskij, prema saopštenju Vojnog medijskog centra Ukrajine na Telegramu.

Noćni udari „Solncepeka“ TOS 1 A po Bahmutu

  • Pišulin: Ruski uspjesi u Bahmutu

Vršilac dužnosti šefa DNR Denis Pušilin nazvao je oslobađanje mikrookruga Stupki u Artjomovsku /Bahmutu/ velikim uspjehom.

„Što se tiče artjomovskog pravca, tamo ‘vagnerovci’ imaju uspjeha. Oni su u teškim uslovima, ali nastavljaju da idu naprijed. Šta god da neprijatelj uradi, oslobađaju selo za selom. A sada oslobodili okrug Stupki. Uzimajući u obzir činjenicu da se vodi borba za svaku kuću, ovo je zaista ozbiljan uspjeh u ovoj fazi“, rekao je Pušilin za emisiju „Solovjov uživo“.

  • Zatvaraju obruč

Oko 10.000 do 20.000 vojnika ukrajinskih vojnika u Bahmutu je sada zarobljeno. Izvještaji kažu da je grad operativno opkoljen sa sve manjom šansom za proboj.

Zapadno od Bahmuta je mnogo otvorene zemlje i nije mnogo da spriječi rusko napredovanje sve do rijeke Dnjepar. Još nema čvrstih dokaza da je ukrajinska vojska pripremila drugu liniju odbrane.

  • I Avdejevka bi uskoro mogla biti opkoljena!

Kako javljaju sa ukrajinske strane, ruska vojska napada Avdejevku iz dva pravca – navodi gradonačelnik Barabaš

„Situacija je toliko komplikovana da nemamo vremena ni da prebrojim granate. Neprijatelj je cijelu noć granatirao grad i okolinu“, navodi on.

ISTOK

CATEGORIES
Share This