9. januar jedan od najvažnijih datuma našeg naroda

9. januar jedan od najvažnijih datuma našeg naroda

– Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je juče, na prijemu povodom dana proglašenja prvog Ustava Republike Srpske 28. februara i Dana Republike Srpske 9. januara u Domu vojske u Beogradu da je  9. januar jedan od najvažnijih datuma „našeg naroda preko Drine“ i dodao da on ne može da ode iz istorije, kao ni da se pomjeri.

„Republika Srpska je upućena ka miru, danas mir znači posvećenost, izdržljivost, mudrost. Znači ne polijeteti na prvu, mi imamo to što imamo Srbiju i Republiku Srpsku i njihove granice i to treba da branimo. Nama ne treba nikakav rat, mi ćemo politikom doći do naših prava“, rekao je Dodik.

Srbi nemaju snage da mrze, dodao je on, ali da ima osjećaj da kao personifikacija Republike Srpske gde god se pojavi, njega mrze jer predstavlja Srpsku, kao i da se uvijek od njega traži da uradi nešto na štetu Republike.

„Danas Srpska dobro stoji, ona naravno dijeli sudbinu kretanja kao i region i prihvatila je da se kreće ka evropskom putu ali je odbacila bilo  kakvu mogućnost da uđe u sistem koji se zove NATO“, rekao je Dodik.

On je rekao da je ponosan na mnoge projekte koji se sprovode u saradnji i uz pomoć Srbije, ali posebno izdvojio zajedničko obilježavanje važnih datuma i praznika.

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić prenio je čestitke predstavnicima Republike Srpske u ime predsjdnika Srbije Aleksandra Vučića, u ime Narodne skupštine i svih građana Srbije.

„Ovaj važan datum ne obeležavamo samo kao trenutak pečata na neku administrativnu odluku, već kao sudbonosni trijumf volje i potvrda srpskog naroda, kao realizaciju njegove ideje o utočištvu kada je sve bilo pitanje opstanka ili nestanka. Vreme velike borbe i velikog stradanja, vreme hrabrosti, ujedno i vreme dilema i teških odluka“, rekao je Orlić.

On je dodao da će Srbija kao i do sada nastaviti da na svaki način pomaže srpskom narodu i da i današnji dan pokazuje tu bratsku ljubav.

Patrijarh sprski Porfirije rekao je da se nalazimo u „velikoj četrdesetici“ u danima Vaskršnjeg posta kada se duhovno izgrađujemo.

On je dodao da su ovo dani kada svaki hrišćanin u svetu ali i srbi kao pravoslavni i kršteni narod afirmišu istinu, pravdu i ljubav i duhovne vrednosti.

„To je period kada treba da i delima svojim svedočimo ono što je najvrednije, najdragocenije u nama, našem narodu ono po čemu smo najsličniji Gospodu i spasitelju našem Isusu Hristu. To je iznad svega ljubav najpre prema Bogu Ocu i beskrajno poverenje u njega. Vera u to da je Bog uvek sa nama“, rekao je Porfirije.

On je pozvao vernike da u dane Velikog posta jednim umom i jednim srcem upute usrdne molitve Gospodu Hristu da svima sačuva mir.

„Bog najbolje zna šta je ljudima potrebno, a mi znamo da Bog želi mir svim narodima i čitavom svetu. Naročito danas kada u miru gotovo svi govore, a  najviše oni koji proizvode oruđa nemira“, rekao je Porfirije.

Na kraju svečanosti Dodik je dodelio Visoka odlikovanja za zasluge Republici Srpskoj Patrijarhu Porfiriju i endokrinologu Svetlani Vujović.

Ordenom Republike Srpske na lenti odlikovan je Patrijarh Porfirije za pastirsku brigu i ljubav prema Republici Srpskoj, za naročite zasluge u razvijanju, umnožavnaju i učvršćivanju duhovne svetovne Pravoslavne vere pružajući podršku svom narodu gde god da se on nalazio.

Ordenom časti sa zlatnim zracima odlikovana je doktorka Svetlana Vujović, načelnica kabineta za endokrinologiju KC Srbije, za znanje, požrtvovanost i spremnost za pomoć svima i uvek i naročite podvige.

(Tanjug) Foto: Srna

CATEGORIES
Share This